Medewerkers Trax Festival klaar voor tiende editie in Roeselare: “Vaste waarde geworden”

Karla De Prins, Jan Degryse, Wim Bagein en Bjorn Van Neste zijn klaar voor hun tiende editie in de organisatie van het Trax Festival. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Het Trax Festival is zaterdag 28 augustus aan de tiende editie toe. Een verjaardagseditie die wordt gevierd met onder andere Bart Peeters, Discobar Galaxie en Portland. Ook van de partij: Wim Bagein, Jan Degryse, Bjorn Van Neste en Karla De Prins, zij werkten mee aan alle edities. “Het belangrijkste is dat we de mensen samen kunnen brengen”, vertelt Wim.

Trax Festival werd in de zomer van 2011 voor het eerst georganiseerd. Ondertussen zijn we tien jaar verder en passeerden heel wat mooie namen de revue. Het is de traditionele afsluiter van de zomer in de Rodenbachstad. Normaal zou de tiende verjaardag vorig jaar met de nodige toeters en bellen gevierd worden, maar daar stak een of ander virus een stokje voor. Uitstel is geen afstel! Dit jaar is er zelfs dubbel feest, want vrijdagavond is er ook al de Tuin der Lusten met Ertebrekers en De Dolfijntjes.

De organisatie is al die jaren in handen van vrijwilligers, met ruime medewerking van De Spil en de stad. Veel van die medewerkers zijn er al van de eerste editie bij. Dat is het geval voor Wim Bagein (43), Karla De Prins (35), Bjorn Van Neste (33) en Jan Degryse (36). Wim houdt zich bezig met de technische productie in De Spil en belandde zo in het team van Trax. “Tijdens het festival trek ik even weg uit onze comfortabele zaal om een ander aspect van de wondere wereld van de podiumactiviteiten in goede banen te leiden”, lacht hij.

GLS-site

“Ik werkte destijds bij de jeugddienst en kreeg zo de kans om mee de allereerste stuurgroep voor het festival te vormen”, horen we van Jan Degryse. “In het begin was ik als beroepskracht verantwoordelijk voor bars, catering, vrijwilligers, enz. Die eerste jaren was alles nog veel ingewikkelder. We spraken nog over de GLS-site en hadden slechts een beperkte tijd omdat er anders voortdurend vrachtwagens over de site bulderden. De infrastructuur was ook niet aangepast. Tegenwoordig kunnen we loges, backstage, keuken, enz. allemaal in de bestaande gebouwen onderbrengen, alle voorzieningen zijn er. Ondertussen ben ik een zestal jaar als vrijwilliger actief, verantwoordelijk voor de bars. Doordat ik erbij ben van het eerste jaar, is Trax een beetje mee ‘mijn kindje’. Ik kan mij zelfs niet voorstellen dat ik er niet bij zou zijn.”

“Ik ben via Jan Degryse bij de organisatie beland”, pikt Karla in. “Ik stond als voorzitter van JOC Diezie in nauw contact met hem. Hij vroeg of ik geen zin had om me te engageren en zo geschiedde. De eerste twee jaar was ik actief als barmedewerker, daarna heb ik de organisatie voor de backstage op mij genomen.”

Bjorn Van Neste belandde als voorzitter van de jeugdraad bij de organisatie. “De organisatie van een eigen stadsfestival was een grote droom van ons, we zijn blij dat het festival uiteindelijk samen met Kris Declercq, toen schepen van cultuur, gerealiseerd werd. Ondertussen mogen we stellen dat het festival een vaste plaats op de festivalagenda veroverd heeft”, aldus Bjorn die verantwoordelijk is voor de veiligheid.

Het belooft alvast een bijzondere editie te worden, het eerste massa-evenement na corona in de stad. “Ik verwacht een uitgelaten groep bezoekers die voor een sfeervolle postcorona editie zullen zorgen. Door de alsmaar veranderende maatregelen en de onzekerheid was het moeilijk organiseren, maar we zijn volledig voorbereid om Trax Festival en de Tuin der Lusten coronaveilig te organiseren!”

Pittige editie

“Het wordt een pittige editie”, stelt Karla. “We zijn bij de eerste festivals die met het Covid Safe Ticket plaatsvinden, dus het is nog wat zoeken. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het wel goed komt.”

“Na anderhalf jaar lijdzaam toezien hoe onze sector telkens op slot bleef, wordt het ongetwijfeld knallen. Ik ben blij dat de zomer opnieuw al wat gevulder is, al was het ook wel fijn om vorige zomer eens te kunnen genieten met mijn gezin”, stelt Wim. “Festivals zijn na theater mijn tweede thuis.”

Het viertal weet maar al te goed waarom ze zich al tien edities lang inzetten voor Trax Festival. “Het is een leutige bende met een gezonde mix van professionele mensen en gepassioneerde vrijwilligers. Van vreemden zijn we vrienden geworden.”

“Die vrijwilligers zijn een deel van het succes van het festival. Bij iedere editie lopen er honderden rond op het festivalterrein, van onthaalmedewerker tot bonnenverkoop. Zonder hen zou er geen Trax zijn”, aldus Karla. “Trax is jaarlijks een van de muzikale hoogtepunten in Roeselare, een jaarlijks volksfeest waar iedereen elkaar op een laagdrempelige manier kan ontmoeten”, voegt Jan er nog aan toe.

“Het succes is te danken aan het werk van vele vrijwilligers”

Op die tien jaar vielen er al heel wat leuke anekdotes te noteren. “In 2013 stonden The Opposites op het festival. Ze arriveerden tien minuten voor tijd en sommige bandleden hadden duidelijk begeleiding nodig om het podium te vinden, we vreesden even dat optreden niet zou lukken, maar gelukkig kwam alles goed”, vertelt Bjorn. “Tijdens een bloedhete editie hebben we tijdens de opbouw in de backstage een klein kinderbadje gezet om af te koelen: Trax Plage. In alle drukte waren we vergeten om het zwembadje weg te doen. Niet erg, want ook de artiesten maakten er gretig gebruik van!”

“Tijdens de eerste editie, slechts een week na de Pukkelpopstorm, is het rond 23 uur keihard beginnen onweren en de mensen liepen in paniek weg. Het zijn maar een paar van de vele herinneringen”, besluit Jan.

Zowel de Tuin der Lusten als het Trax Festival zijn volledig gratis, maar enkel toegankelijk met een vooraf gereserveerd ticket, je moet ook je Covid Safe Ticket kunnen tonen. Eens binnen geldt er geen mondmaskerplicht meer en is er geen sprake van social distancing.

Alle praktische info en line-up op www.traxfestival.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier