Hannes Barzeele maakt techno als Barrieclaat : “Droom om eigen tracks te draaien tijdens dj-sets”

Hannes Barzeele hoopt te kunnen tekenen bij een platenlabel.© WV
Hannes Barzeele hoopt te kunnen tekenen bij een platenlabel.© WV
Redactie KW

Hannes Barzeele (21) maakt deel uit van het elftal van KSV Veurne. Maar nu zijn voetbalcarrière door corona on hold staat, kwam er tijd vrij om zich meer bezig te houden met muziek. Ondertussen heeft technoproducer Hannes al drie eigen tracks klaar als ‘Barrieclaat’. Nu wil hij ook werk maken van zijn eerste deejayboekingen.

De eerste vraag van ons interview stelt Hannes zelf: of hij iets leuks mag opzetten. Met twee muziekliefhebbers als ouders, is muziek altijd al heel aanwezig geweest in zijn jonge leven. Tijd om naar de muziekschool te trekken was er echter niet, want hij koos als kind voor het voetbal. “Toch was ik als tienjarige ook al wat aan het experimenteren achter mijn computer. Via mijn neef leerde ik werken met FL Studio en dat programma gebruik ik nu nog steeds om in mijn kamer of op mijn kot mijn eigen tracks te maken”, zegt de student lichamelijke opvoeding bewegingsrecreatie.

Het is evenwel pas sinds vorig jaar dat hij dagelijks aan nieuwe nummers werkt. “Dat begint met de beat en dan zet ik daar laagjes-gewijs de melodieën op, puur op gevoel. Zit ik mijn workflow, dan heb ik zo’n track op een paar weken af. Al kan het ook enkele maanden duren tot ik er zelf helemaal tevreden over ben”, vertelt Barrieclaat, een roepnaam die hij als tiener van zijn vrienden kreeg.

Ondertussen komt er ook meer bij kijken dan louter het muzikale aspect. “Mijn eerste creaties stuurde ik door naar ploegmaten en andere makkers, aan wie ik ook al truien, stickers en posters verkocht. Ik ben hen natuurlijk dankbaar voor hun steun en waardering, maar eigenlijk heb ik niet zoveel aan hun bemoedigende reacties. Daarom probeer ik nu volop in contact te komen met andere deejays en producers, die mij nuttige tips en feedback kunnen geven.”

Platenlabels

Daarnaast zoekt hij nu ook actief naar beheerders van populaire Spotify-lijsten en naar platenlabels, die zijn nummers kunnen uitbrengen en promoten. “Er kruipt heel veel tijd in die zoektocht, zelfs al ga ik daarvoor al selectiever te werk. Ik luister nu eerst naar de eerdere releases op die labels, om zo te kunnen inschatten of ik wel een mailtje terug mag verwachten. Daarbij start ik bij de grootste kleppers en bouw ik stelselmatig af. Het gaat overigens meestal om buitenlandse firma’s, omdat er vrijwel geen Belgische labels zijn voor beginnende technoproducers”, weet Hannes.

“Samen met een andere producer werk ik ook aan een eerste album”

“Vorige zomer kon ik al mijn eerste track Jamz uitbrengen op alle gangbare digitale platformen en volgende week pak ik zelfs uit met twee tracks tegelijk Hypnotised en Keep Dancing op een ander label. Dat eerste nummer was vrij hard, het nieuwe materiaal klinkt melodischer. Toch moet ik nog wat zoeken wat mijn eigen stijl wordt, om zo te blijven opvallen tussen de vele concurrenten.”

Nieuwe projecten

Als zijn tracks veel plays krijgen, kan Hannes er zelfs wat geld aan verdienen, al mikt hij daarvoor ook op boekingen als deejay. “Tussen de lockdowns door mocht ik mijn eerste set draaien op een festivalletje, wat ik bijzonder leuk vond. Van zodra we weer mogen feesten, wil ik dat dus zeker nog vaker doen. Mijn ultieme droom daarbij is om mijn eigen tracks te draaien voor een groot publiek”, zegt hij.

Ondertussen blijft Hannes volop bezig in zijn kamer, waar hij al aan nieuwe projecten bezig is. “Ik heb nu ook een beat gemaakt voor een West-Vlaamse rapper, ik maak muziek voor promovideo’s en samen met een andere producer werk ik zelfs aan een eerste album, dat we dan op vinyl willen uitbrengen”, vertelt Hannes enthousiast. Maar eerst zijn er dus die twee nieuwe tracks, die vanaf volgende week op Spotify terug te vinden zijn.

(WV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier