Je hebt fans, grote fans en dan heb je Johan Vuylsteker (55). De Lauwenaar leerde meer dan 40 jaar geleden de muziek van Pink Floyd kennen en is sedert die dag volledig verknocht aan hun aparte muziekstijl. Om zijn liefde voor hun muziek letterlijk in de verf te zetten, transformeerde hij de gevel van zijn woning om tot de platenhoes van hun meest verkochte album ooit.
Een schooluitstap naar de Rodeberg, meer was er niet nodig om het muzikale vuur bij Johan aan te wakkeren. “Ik moet toen 13 of 14 jaar oud zijn geweest en in onze slaapplaats klonk plots Another Brick in the Wall door de speakers. Op dat moment vond ik die muziek wel mooi, maar je bent uiteindelijk nog maar een tiener. Meer aandacht dan dat spendeer je er dan ook niet aan.”
Toch was de Lauwenaar overtuigd van de gitaarkunsten van Pink Floyd en al snel groeide het uit tot een regelrechte passie. “Daar is niet echt een verklaring voor, denk ik. Die muziek heeft iets in mij weten te raken en sinds die dag is het steeds maar sterker blijven worden.”
“Ondertussen speelt hier in huis toch minstens 5 dagen op 7 Pink Floyd en probeer ik zoveel mogelijk van hun concerten mee te pikken. Het is dan ook uitkijken naar het einde van de coronacrisis, zodat we weer zonder zorgen naar hun optredens kunnen. De groep zelf bestaat dan misschien niet meer, de bassist heeft nog steeds zijn soloproject en dat volg ik vanzelfsprekend ook.”
The Wall
De passie beperkte zich niet alleen tot het verzamelen van platen, maar duwde Johan in de richting van een bijzonder project. “De gevel achteraan onze woning was in slechte staat toen we hier in 2008 zijn komen wonen”, gaat hij verder.
“We waren al een tijdje aan het nadenken over hoe we het zouden aanpakken en dan vraag je wat offertes. De bedragen die we geserveerd kregen, deden ons even naar lucht happen en we besloten het project in de koelkast te steken. Op een dag gingen we wandelen en tijdens die trip zag ik verschillende, indrukwekkende graffiti schilderijen in het straatbeeld.”
“In een fractie van een seconde dacht ik bij mezelf: dat is de oplossing voor onze muur, en zo is de bal aan het rollen gegaan. De muur zou worden omgetoverd tot de platenhoes van The Wall, hun best verkochte album ooit. Schilderen was niet echt mijn ding en al zeker niet op zo een oppervlakte. Toch wilde ik het zelf uitvoeren en bekeek ik heel wat handleidingen op YouTube. We haalden een stelling in huis en na iets meer dan 80 uur schilderen was The Wall, mijn eigen muur klaar.”
Unicum
Het kunstwerk is een unicum en kan dan ook op heel wat bewondering rekenen bij de andere fans van de groep. “Ik deelde wat foto’s in groepen waar de liefhebbers van hun muziek zich verzamelen en bijna meteen werd ik met lof overladen”, lacht de Lauwenaar.
“Er kwamen trouwens al verschillende aanbiedingen om bij andere mensen ook hun gevel onder handen te nemen. Zelfs vanuit het buitenland weten ze me hier te vinden, maar dat zijn nu niet echt projecten waarin ik me ga verdiepen. Er is nog meer dan voldoende werk in huis en ook daar zal Pink Floyd deel van uitmaken.”
“Binnenkort gaan we onze garagepoort onderhanden nemen. Hiervoor halen we onze inspiratie bij de platenhoes van hun andere iconische album: The Dark Side of the Moon. Nu hebben we een soort proefopstelling gemaakt, maar dat moet dus nog definitief worden. Wanneer de poort open of dicht gaat, moeten de lichtstralen in het logo bewegen. Hoe ik dat ga klaarspelen, weet ik nog niet, maar ik ben er zeker van dat ik ook opnieuw op Youtube de nodige inspiratie zal kunnen vinden.”
(CL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier