Verhalen vormen het thema van het nieuwe cultureel seizoen 22-23 in het Concertgebouw in Brugge. De Brugse jazzpianist Kris Defoort wordt seizoenscomponist. Seizoensdenker Neske Beks heeft bijzondere aandacht voor zwarte auteurs en plant helende rituelen….
Tijdens seizoen 22-23 eisen ‘verhalen’ de absolute hoofdrol op in Concertgebouw Brugge. Dans en muziek putten gretig uit bestaande verhalen, verklaren ze dood of wekken nieuwe vertellingen tot leven. “Verhalen komen aanwaaien uit alle windstreken, want Shakespeare wist het al: All the world’s a stage”, stelt artistiek directeur Jeroen Vanacker.
Nieuwe concepten
Nieuwe concepten als Deep Listening Days en muziektheaterfestival All Arias voegen boeiende wendingen toe aan het verhaal van het Cobnceertgebouw. Met de nieuwe formule ‘De Makers’ ondersteunt deze Brugse cultuurtempel midcareer kunstenaars gedurende een traject van twee jaar. Het gaat telkens om artiesten uit diverse disciplines die klaar zijn voor een nieuwe stap in hun artistieke ontwikkeling, voor dit seizoen zijn dat Lieselot De Wilde, Tristan Driessens, Frederik Croene en Lisa Vereertbrugghen.
Ook de vijf Concertgebouw huisartiesten – Rosas, ECCE, Anima Eterna Brugge, Nadar Ensemble en Vox Luminis – zijn opnieuw van de partij. De vertrouwde plotlijnen – van Bach Academie over CLUB Surround tot de tweede editie van het kamermuziekfestival Têtes-à-têtes – geven het verhalend seizoensthema vaart.
Met multidisciplinair kunstenaar Neske Beks en rasartiest Kris Defoort maken nieuwe hoofdpersonages hun opwachting in het Concertgebouw. Neske Beks wil als seizoensdenker ‘helende rituelen’ uitvoeren en heeft bijzondere aandacht voor wat zwarte auteurs als Toni Morrison en Maya Angelou te vertellen hebben. De Brugse jazzpianist Kris Defoort zal als seizoenscomponist onder meer ‘Pieces of Peace’, een liedjescyclus met zangeres Veronika Harcsa, creëren.
Van de vertellingen van Duizend-en-een-nacht, gedichten van Petrarca, een klassieke mythe als Dido & Aeneas, De Kleine Zeemeermin, Het Jungleboek of de laatste uren van Jezus: dans en muziek putten in het Concertgebouw inspiratie uit vaakeeuwenoude, maar sterke verhalen.
Troost
Kunstenaars zoals choreograaf Jan Martens, pianist-componist Frederik Croene of auteur Dominique De Groen gaan op zoek naar nieuwe verhalen als antwoord op en troost voor onze vaak verontrustende toekomstbeelden. Meer actuele thema’s duiken op in het muziektheater, onder meer in muziektheaterfestival All Arias.
Seizoensfotograaf Bas Losekoot weet dat ook op straat de verhalen voor het grijpen liggen. Na fotografieprojecten in Azië, Afrika en Noord-Amerika trok hij in Brugge drie dagen lang de straat op om de diversiteit van een levende stad in beeld te brengen. Het Concertgebouw trekt eveneens naar buiten, naar locaties die mee de sfeer en invulling van het verhaal bepalen – een zeecontainer vol virtual reality op ’t Zand, eeuwenoude kerken of de kleinste hoekjes van de Brugse binnenstad tijdens Iedereen Klassiek.
Info: www.concertgebouw.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier