Brugse dirigent Johannes Dewilde wint met Vlaams vrouwenkoor Amaranthe gouden medaille op de World Choir Games in Zuid-Korea

Johannes Dewilde met het vrouwenkoor Amaranthe Oudenaarde dat een gouden medaille won op de World Choir Games. © Kris J. Van Hullebusch
Stefan Vankerkhoven

“Waaaw!!!! Super trots Kampioen van de Gangneung World Choir Games 2023.” Dit post Bruggeling Johannes Dewilde vanuit Zuid-Korea op zijn Facebook-pagina. Met zijn Vlaams kamerkoor Amaranthe uit Oudenaarde heeft deze dirigent goud behaald op de Wereldspelen.

Bruggeling Johannes Dewilde is een gepassioneerde koordirigent, muzikant en leerkracht. Hij genoot zijn professionele opleiding in verschillende conservatoria in Vlaanderen en behaalde twee masterdiploma’s (koordirectie en muziektheorie-schriftuur) en een bachelordiploma (uitvoerend muzikant, optie trompet/cornet).

Als leerkracht geeft hij les in de Kunstenacademie GO! in Gent (koor, koordirectie en muzikaal culturele vorming)), aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge (koordirectie) en het Koninklijk Conservatorium van Gent, KASK (koor en koordirectie).

Diverse koren

Van 2013 tot 2021 was hij verbonden aan de Arteveldehogeschool als docent in de opleiding ‘Bachelor leraar secundair onderwijs, muzikale opvoeding’. Hij gaf ook les aan de University of Easter Finland (Joensuu). Als dirigent bekwaamde hij zich naast zijn masterstudies bij Luc Anthonis en Geert Hendrix, bij uiteenlopende docenten, waaronder Dirk Brossé, David Anne, Marc-Michael De Smet, Florian Heyerick, Ludo Claessen, Jan Vuye, Patrick Peire, Louis Buskens (NL), Jard van Nes (NL), Aarne Saluveer (Estland) en Brady Allred (VS).

Als repetitor, dirigent en/of coach stond hij voor verschillende gerenommeerde koren en ensembles. Hij is werkzaam als koorcoach, jurylid voor festivals, wedstrijden en conservatoria en wordt ook als lesgever geëngageerd voor verschillende dirigentencursussen.

Amaranthe

Hij is op dit moment vaste dirigent van het jeugdkoor Panta Rhei (Kunstenacademie GO!), en de (inter)nationaal bekroonde koren Amaranthe en vocaal ensemble Saevus. Sinds 2020 dirigeert hij ook BYAC, het Brussels Young Adults Choir. Hij is gastdirigent van de Ghent SIngers. Hij dirigeerde concerten in Spanje, Italië, Nederland, Frankrijk en Finland.

In 2021 dirigeerde hij op de openingsceremonie van de World Choir Games en hij viel ook als dirigent in de prijzen: In Musica Eterna Rome ontving Johannes de ‘conductor’s prize for outstanding achievements’. In CantaRode Kerkrade won hij de prijs als beste dirigent. De gouden medaille voor zijn vrouwenkoor Amaranthe Oudenaarde op de World Choir Games in Zuid-Korea is de kers op de taart.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier