Acht maanden na de heropening van het vernieuwde Bakkerijmuseum in Veurne werd woensdag reeds de 15.000ste bezoeker verwelkomd. Dat is een straffe prestatie, aangezien voordien dat aantal op jaarbasis bereikt werd. “We wisten dat er flink wat potentieel in dit stukje erfgoed zat”, zegt schepen van Cultuur Jonas Bel (Veurne Plus).
In oktober 2022 sloot het Bakkerijmuseum aan de Ieperse Steenweg in Veurne haar deuren voor een ingrijpende vernieuwingsoperatie. Er werd geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur, een nieuw museumverhaal en een nieuwe inrichting van de tuin. Stad Veurne, de Vlaamse overheid (FoCI) en de provincie West -Vlaanderen zorgden voor subsidies voor de bouw van het nieuwe paviljoen. Voor de inrichting van de museumtuin kwamen er subsidies van Leader Westhoek en Regionaal Landschap Westhoek. Het nieuwe onthaal- en workshoppaviljoen is dé eyecatcher van de site. Als bezoeker krijg je bij binnenkomst meteen een overzicht op het domein: van de molen, tot de educatieve tuin, naar het museumdepot, het museum zelf, en het museumcafé.
Waardevol erfgoed
Acht maanden geleden zwaaiden de deuren opnieuw open en woensdag kwam reeds de 15.000ste bezoeker langs. Dat is straf, aangezien voorheen op jaarbasis ongeveer 15.000 bezoekers langskwamen. “Toen het stadsbestuur besliste om het Bakkerijmuseum te integreren in de stad wisten we dat er heel wat potentieel in dit stukje erfgoed zat en zit”, zegt schepen van Cultuur Jonas Bel (Veurne Plus). “Dat we zo snel de 15.000ste bezoeker zouden mogen verwachten, is boven alle verwachting. Ik kan alleen maar besluiten dat hier een topteam aan het werk is die de burger kennis laat maken met onze uitgebreide bakcultuur. Het museum bewaart zowel het roerend erfgoed, dat zijn de museumobjecten, het onroerend erfgoed, dat is de historische site als het immaterieel erfgoed, en dat is de kennis en vaardigheden en het ambacht van het bakken.” (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier