Metalfestival Alcatraz beleeft met 8.000 bezoekers meest succesvolle vrijdag ooit

Het hardrock- en metalfestival Alcatraz kon nog geen precieze cijfers geven, maar het bezoekersaantal van vrijdag heeft met zekerheid rond de 8.000 gedraaid. Dat betekent meteen de meest succesvolle vrijdagen ooit voor het festival. Het mooie weer en een knallend optreden van heavy metalband Saxon zaten daar zeker voor iets tussen.

Vrijdag waren er een 8.000 metalfans op post voor Alcatraz. © AN

Hardrock- en metalfestival Alcatraz zet Kortrijk dit weekend al voor de zevende keer in vuur en vlam. Het terrein aan de Lange Munte werd omgetoverd tot een gevangenis, inclusief wachttorens. Alcatraz verwacht in totaal zo’n 25.000 bezoekers en is daarmee het tweedegrootste metalfestival van België. Sinds 2017 bestaat het festival uit drie in plaats van twee dagen, maar dit jaar is vrijdag voor het eerst een volwaardige festivaldag, en dat was eraan te merken. Om en bij de 8.000 mensen daagden op voor optredens van onder andere Saxon, Uriah Heep, Opeth en Vio-lence.

Geen Limp Bizkit dit jaar

Een hele grote naam, zoals vorig jaar met Limp Bizkit, programmeerde het festival niet. “Dat had eigenlijk niet het gewenste effect en daar hebben wij onze conclusies uit getrokken”, klinkt het bij de organisatie. “Dit jaar is de programmatie iets breder. Er is voor elk wat wils.” Die tactiek lijkt te werken, want meer dan 80 procent van de tickets gingen nog voor de aanvang van het festival de deur uit.

Jong en oud

Alcatraz staat er ondertussen om bekend niet enkel jongeren aan te trekken. Mensen van alle leeftijden en landen bezoeken het festival. Rudy Fieve (67) en zijn vrouw Marléne Mareel (65) uit Kuurne bijvoorbeeld. Ze zijn ondertussen al 47 jaar getrouwd en hebben al dezelfde muzieksmaak sinds ze tieners waren. “We hebben elkaar daar wel in gevonden. We luisterden dan naar Deep Purple en Led Zeppelin bijvoorbeeld.”, vertelt Rudy. “Inderdaad”, bevestigt zijn vrouw. “Op een schlagerfestival zal je ons niet vinden (lacht).”

Het is al de tweede keer dat het koppel afzakt naar Alcatraz. “We kunnen wel alleen vandaag blijven. Voor ons was dat de beste dag. We wilden vooral Saxon en Uriah Heep zien. Een heel weekend zouden we wel zien zitten hoor. Maar op onze leeftijd heb je ook nog andere verplichtingen, zomaar de bloemetjes buiten zetten kan niet altijd.” Of ze zich niet te oud voelen tussen dat jong grut? “Neen hoor”, lacht Rudy. “Onze dochter en haar vrienden zijn ook mee. We voelen ons hier helemaal thuis.”

Rudy en Marléne.
Rudy en Marléne.© AN

Geen stuk in de kraag drinken

Even verderop gaan Louis en zijn vrienden de kraampjes op de Metalmarket af. Ze komen uit het verre Noorden van Frankrijk en zijn vooral op zoek naar alles dat hen meer op een Viking doet lijken. “We logeren het hele weekend op de camping”, vertelt Louis. “We komen in de eerste plaats naar België voor de sfeer. In Frankrijk hebben we ook wel festivals die beweren dat ze een metalfestival zijn. Maar de muziekstijl is daar toch altijd breder en meer commercieel. Alsof ze bang zijn om geen volk genoeg aan te trekken. Op Alcatraz is dat geen probleem. Dit is echt een puur metalfestival. De sfeer is hier ook anders dan we gewend zijn. Hier gaat het echt over de muziek. In Frankrijk gaan veel mensen naar een festival om zich een stuk in hun kraag te drinken.” “Niet dat wij dat niet van plan zijn hoor”, vult zijn vriend Alexandre lachend aan. “Maar we gaan eerst naar Powerwolf en Avatar kijken.

Gianni, Alexandre en Louis.
Gianni, Alexandre en Louis.

Van bij het begin

Aan het kraampje ernaast lopen we Robby Bonneux tegen het lijf. De 58-jarige Hasselaar is een vaste waarde op Alcatraz. Hij is al zeven jaar trouw op post. Hij kampeert samen met een grote bende vrienden in zijn mobilhome. “Mijn vrouw heb ik thuis gelaten”, grapt hij. “Die heeft het niet zo voor metal.” Zelf komt Robby vooral voor de sfeer. “Ik houd natuurlijk van de muziek. Maar al zetten ze band Huppeldepup op dat podium, ik zou nog komen. Vooral de sfeer en de opzet staan mij hier enorm aan.” Robby is al twee jaar met pension en werkte vroeger voor defensie. “Maar eigenlijk ben ik een hele lieve mens hoor”, besluit hij lachend.

Naar eigen zeggen is Robby een 'lieve mens', die vredevol omgaat met sierzwaarden.
Naar eigen zeggen is Robby een ‘lieve mens’, die vredevol omgaat met sierzwaarden.© AN

Wie zelf nog zin heeft om te headbangen kan nog een dagticket verkrijgen aan de kassa’s. Zaterdagavond staan onder andere Avatar, Thin Lizzy en Amenra op het podium. Liever lekker thuis in de zetel? Geen probleem! Alcatraz volg je van a tot z via www.kw.be/alcatraz

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.