De populaire Vlaamse acteur Matteo Simoni, die grote bekendheid verwierf met populaire films als Marina en Patser en series als Safety First en Callboys, is de master van de twaalfde editie van Filmfestival Oostende.
Zijn selectie van grotendeels Italiaanse films die op het festival te zien zullen zijn, verkent de relatie tussen vader en zoon. De eer om het festival te openen, valt dit jaar te beurt aan de nieuwe langspeelfilm van regisseur Koen Mortier, die met zijn ‘Engel/Ange’ een adaptatie maakte van een boek van Dimitri Verhulst.
Naast screenings van de geselecteerde films worden tijdens het festival ook de Ensors uitgereikt, net als drie Lifetime Achievement Awards.
Italiaanse klassiekers
In zijn Master Selection heeft Matteo Simoni de nadruk gelegd op de vader-zoonrelatie, vaak gezien vanuit zijn Italiaanse achtergrond. Met films als ‘La meglio gioventù’, ‘La vita è bella’, ‘La stanza del figlio’ en Ladri di biciclette krijgt het publiek de unieke kans om enkele meeslepende klassiekers uit de laars te (her)ontdekken op het grote scherm. Ook het veel geprezen ‘Cinema Paradiso’ behoort tot Simoni’s selectie.
Het verhaal van de openingsfilm is gebaseerd op het tragische overlijden van renner en godenkind Frank Vandenbroucke
Dit ontroerende coming-of-age-verhaal, waarin een jongetje vriendschap sluit met de projectionist van de cinema uit het dorp, fungeert als inspiratie voor de poster en de promofilmpjes van FFO18.
Leuk detail: in die laatste is de rol van Matteo’s vader weggelegd voor Oostendenaar Domenico Acquaro, de vorige chef van het bekende Italiaanse restaurant Marina.
‘Engel/Ange’
Openingsfilm ‘Engel/Ange’ van Koen Mortier is een adaptatie van ‘Monoloog van iemand die het gewoon was tegen zichzelf te praten’, de bestseller van Dimitri Verhulst. Het verhaal is gebaseerd op het tragische overlijden van renner en godenkind Frank Vandenbroucke. ‘Engel/Ange’ is de derde langspeelfilm van Mortier en gaat in première op vrijdag 7 september in het Kursaal.
De regisseur is hiermee niet aan zijn proefstuk toe aan zee. Eerder ging ook zijn debuut ‘Ex-drummer’ in première in Oostende. Ook Dominique Deruddere’s documentaire ‘Will Tura – Hoop doet leven’ wordt vertoond in het Kursaal tijdens het festival.
Nog een opmerkelijke screening is die van ‘La vita è bella’, dat op 20 augustus gratis wordt vertoond in het Leopoldpark ter gelegenheid van de eerste editie van Film in het Park .
De Ensors
De uitreiking van de Ensors, de jaarlijkse filmprijzen van FFO, vindt plaats op zaterdag 15 september. De even traditionele Lifetime Achievement Awards gaan dit jaar naar Raoul Servais, Harry Kümel en Robbe De Hert, wiens langverwachte documentaire ‘Hollywood aan de Schelde’ ook tijdens FFO18 in première gaat.
Van die laatste wordt de film ‘Les lièvres rouges’, de eerste Belgische vampierenfilm die sinds de release een globale cultstatus wist te verwerven, vertoond op 13 september in Vrijstaat O. Voor die gelegenheid wordt ook de veelgeprezen soundtrack van de film uitgebracht op vinyl.
Praktisch h2>
FFO18 vindt plaats van 7 tot en met 15 september. Tickets voor de openingsfilm kunnen nu al besteld worden, voor de overige voorstellingen kan dat vanaf 20 augustus wanneer ook het volledige programma wordt bekendgemaakt. Tickets bestellen kan op www.filmfestivaloostende.be of aan de ticketbalie van Toerisme Oostende vzw. p>
Prijzen variëren tussen 9,5 euro voor avant-premières en bepaalde selecties over 6 euro voor de Master Selection, genomineerden voor de Ensors en Reprises en 3 euro voor documentaires, plus 1 euro reservatiekost. Een festivalpas, waarmee je op de openingsfilm en de ‘Will Tura’-documentaire na toegang heb tot het volledige aanbod, kost 30 euro voor 1 september en 39 euro na 1 september. Wie jonger is dan 26 jaar, betaalt slechts 20 euro. p>
Film
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier