De vrees dat steden en gemeenten hun bibliotheken zouden sluiten nu de bibliotheekplicht wegvalt, is “absoluut onterecht”. Dat heeft voorzitter Luc Martens van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) donderdag gezegd in De Ochtend op Radio 1. “Het zou politiek niet eens mogelijk zijn”, argumenteerde hij.
Gemeenten zijn vanaf volgend jaar niet langer verplicht om een lokale bibliotheek in te richten. De Vlaamse regering geeft hen meer autonomie om hun middelen vrij te besteden. Gezien de budgettair moeilijke tijden zouden lokale besturen dus kunnen beslissen om hun bibliotheek te sluiten.
VVSG-voorzitter Martens verwacht dat echter allerminst. Volgens hem zijn “bibliotheken en het cultuurgebeuren” zo diepgeworteld in onze samenleving, dat het “politiek niet eens mogelijk zou zijn” om ze af te schaffen. “Minstens één op de vijf is er lid van, zoiets kan je niet zomaar in de verdomhoek plaatsen.”
Regionale netwerken
Bovendien springen de lokale besturen ook “niet op zo een gemakzuchtige manier om” met hun financiën, aldus nog Martens. Ze beseffen het belang en de meerwaarde van bibliotheken en cultuur volgens hem maar al te goed. Al zou meer samenwerking, bijvoorbeeld in regionale netwerken van bibliotheken, wel kunnen helpen om de krimpende budgetten op te vangen. “Niet elke bibliotheek hoeft hetzelfde of een identieke inspanning te doen”, opperde Luc Martens nog.
(Belga – Foto a-SB)
Literatuur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier