Werner Sarlet schonk honderd kunstwerken aan de gemeente Jabbeke. Tot nu toe is geen enkel werk publiek te zien, behalve een beeld in de kerk van Zerkegem. Cultuurschepen Claudia Coudeville wil graag werk van deze kunstenaar opnemen in de volgende editie van Jabart.
Twee jaar geleden, in september 2022, organiseerde de Jabbeekse Cultuurrraad een retrospectieve Werner Sarlet in de Sint-Mauritiuskerk in Varsenare. De inmiddels 86-jarige kunstenaar, die in Brugge geboren werd, woont sinds de jaren 70 in Varsenare. Hij is minder bekend bij het grote publiek, maar wordt fel gewaardeerd door kunstcritici.
Drie periodes
In de jaren 50 volgde Werner Sarlet een opleiding bij Octave Landuyt in Gent. Hij werd regent in de plastische kunsten en gaf les in verschillende scholen, onder meer in Blankenberge. “Op die manier kon hij zich ook professioneel met het beeldende werk bezighouden, al was niet alles rozengeur en maneschijn: zo moest hij op een bepaald moment zelfs modetekenen onderwijzen”, zegt Elise Dewilde, master in de kunstwetenschappen, die tien jaar geleden een studie wijdde aan Werner Sarlet.
Het oeuvre van deze Jabbeekse kunstenaar is in te delen in drie periodes: de expressionistische periode in de jaren 60, de ontdekking van de zee-appel in het magische jaar 1968 en de post-surrealistische periode vanaf de jaren 70. “Hij nam van toen af voorstellingen van insecten, kevers, vlinders, bomen en slakken als fata morgana’s op in zijn werken. Daarnaast maakte hij ‘experimentele uitstapjes’: hij putte inspiratie uit Jackson Pollock, het impressionisme, het hyperrealisme en ontwierp zelfs stempels, de zogenaamde mobilochronen”, aldus Elise Dewilde.
Onderscheidingen
Werner Sarlet ontving diverse onderscheidingen: Grote prijs Genk (1965), Grote prijs Poperinge (1966), Prijs Keane (1967), Grote prijs Knokke (1968, 1969 en 1971), Prijs West-Vlaanderen (1968). In 1993 kocht Musea Brugge een werk van deze kunstenaar voor het Groeningemuseum. Pas in 2010 eerde Jabbeke hem met een Cultuurprijs.
Werner Sarlet schonk honderd kunstwerken aan de gemeente Jabbeke: zestig schilderijen en veertig tekeningen. Tot nu toe vond het gemeentebestuur nog geen publieke plaats om een werk van deze artiest blijvend tentoon te stellen. Cultuurschepen Claudia Coudeville wil graag enkele werken opnemen in de eerstvolgende editie van Jabart, de groepsexpo voor Jabbeekse kunstenaars.
Wat zegt de kunstenaar hierover zelf? Werner Sarlet (86): “Uiteraard begrijp ik dat mijn werken niet van de ene dag op de andere een publiek plekje kunnen krijgen in Jabbeke. Dat is ook mijn bedoeling niet. Ik heb die tekeningen en schilderijen geschonken, om te vermijden dat ze op een rommelmarkt terecht komen. Misschien kunnen ze ooit geëxposeerd worden, als ik er niet meer ben. Blankenberge heeft ook al 130 werken van mij in haar bezit. Daar behoor ik al tot het kunstpatrimonium.” (lacht)
De honderd aan Jabbeke geschonken werken van Werner Sarlet uit de periode 1955-2017 zijn op foto’s te zien tijdens een expo tot en met 6 oktober in de kerk van Varsenare.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier