Voor het oude borstelmuseum een nieuwe toekomst krijgt als onderdeel van een sociaal woonproject vindt er in het weekend van 4 en 5 mei nog een allerlaatste evenement plaats. De Werkgroep Beeldende Kunst van Izegem laat er elf beeldende kunstenaars onder de noemer ‘Atelier in Beeld – 2024’ exposeren.
Het oude borstelmuseum kent een rijke geschiedenis. Initieel was het gebouw bestemd als Nijverheidschool toen het in 1900 opgericht werd. De architect was Jules Vercoutere, die in de periode rond de eeuwwisseling één van de belangrijkste architecten van de stad was en er later de eerste directeur van zou worden. De school bleef in gebruik tot 1971. Tot 1983 was de gemeenteschool er gevestigd.
Van 1988 tot 2014 diende het gebouw als museum voor de borstelnijverheid en in 2017 verhuisde die collectie naar stadsmuseum Eperon d’Or. Een jaar later volgde een akkoord tussen de stad en de Izegemse Bouwmaatschappij om er in de toekomst een sociaal woonproject met meerdere flats van te maken.
Deelnemer van 96 jaar
“Maar voor het zover is, kunnen mensen er nog een laatste keer terecht om kunst op te snuiven”, zeggen Tilly Vandommele en Bernard Dejonckheere, twee van de kunstenaars die aan de expo mee werken. “Waarom het Borstelmuseum? Omdat er stilaan niet veel expositieruimte meer overschiet in Izegem”, klinkt het. “In ieder geval willen we de mensen graag nog even onderdompelen in onze kunstwerken.”
Tilly maakt olieverfschilderijen op doek onder de naam Tiva. Vaak zijn het figuratieve werken met portretten en tronies. Ook Bernard schildert. Hij ontdekt onderwerpen in zijn dagelijkse leven, zoals de menselijke figuur en emoties. Verder kan je er Mixed Media en schilderkunst van Ronny Pattijn bewonderen, die zijn werk omschrijft als een ritmisch kronkelend lijnenspel en kleurnuances die een uitlaatklep van het denken vormen.
Jan Devolder zoekt het dan weer in figuren en landschappen die hij krachtig en grof op doek zet. Jan Tousseyn brengt figuratief werk, vaak geschilderd met acryl- of olieverf.
Renate Blondeel schildert dan weer figuratief en abstract en haar werk getuigt van het bestuderen van de omgeving en een scherp oog voor detail. Djordy Rondelez beoefent dan weer de tekenkunst als geen ander, met uitermate veel zin voor detail en kleur. Magda Bonte probeert verschillende schilderkunsten uit en uit haar emoties in haar werk.
Els Vanhauwaert schildert met olieverf over acrylverf naar ei-tempera, maar ook kleurkrijtjes en aquarel durft ze aan. San Oosterlynck toont mooie keramiekwerken, de ene abstract de ander ludiek.
Tot slot brengt Raph Deschout mixed media, schilder- en tekenkunst. Met zijn 96 jaar is hij de oudste deelnemer. In het verleden maakte hij al nationaal en internationaal furore.
Atelier in Beeld is op zaterdag 4 en zondag 5 mei van 11 tot 18 uur te bezichtigen in het Oude Borstelmuseum in de Baron de Pélichystraat. Info: www.atelierinbeeld.be/nl/atelier/beeldende-kunst-izegem
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier