Retrospectieve Piet Moerman in Atelier José Vermeersch

Kunstschilder Piet Moerman, toonaangevend voor zijn generatie. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 9 maart opent de tentoonstelling ‘Man and beast’ in Atelier José Vermeersch in Lendelede. Het is een hommage aan wijlen de Kortrijkse kunstschilder Piet Moerman (1955-2021), met werken uit de jaren 80 en 90.

Piet Moerman, afkomstig van Stasegem, woonde vele jaren in Kortrijk in het huisje waar Guido Gezelle ooit woonde. Van 1974 tot 1977 volgde hij monumentale kunsten aan het Sint-Lucas Gent. Later werd hij opvoeder voor sociaal verwaarloosden en docent aan de Academies voor Schone Kunsten in Ieper en Roeselare. Sinds 1987 was hij docent schilderkunst en figuurtekenen aan Sint-Lucas Gent. Hij stelde tentoon in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Rusland en de VS. Moerman kreeg meerdere onderscheidingen en prijzen. Hij overleed op 25 december 2021, een dag na zijn verjaardag.

Op 9 maart pakt Atelier José Vermeersch uit met een terugblik op het werk van Piet Moerman. Een periode die zich kenmerkt door expressief geborstelde schilderijen van mens en dier. Een thema dat ook terug te vinden is in het werk van José Vermeersch, waar de hond vaak de trouwe metgezel was van de mens. Als schilder was Moerman toonaangevend voor zijn generatie, die de schilderkunst in België opnieuw actueel maakte, in navolging van die ‘Neue Wilde’ in Duitsland en de ‘Transavanguardia’ in Italië.

Boek

Op de tentoonstelling wordt ook het boek ‘Man and beast/Mens en dier’ voorgesteld, het eerste boek met Piets werken. “Het boek focust op de periode begin 80 tot midden 90, waarin pa vooral taferelen schilderde met mens en dier. Vandaar ook de titel”, zegt zoon Pablo. Het boek wordt uitgegeven door Atelier José Vermeersch. Het is de eerste uitgave van een kunstboek dat niet over de familie Vermeersch zelf gaat. Rik Vermeersch heeft de werken in het boek geselecteerd en de samenstelling ervan verzorgd. Het voorwoord is geschreven door Frederik Van Laere.

De expo in de Lampernisbeekstraat loopt tot en met 31 maart, op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Het boek is te koop in het Atelier en kost 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier