Overleden kapper Jürgen krijgt groot portret in Oostendse uitgaansbuurt: “Hij is nu waar hij zo graag vertoefde”

In Oostende werd een muurschildering onthuld die het portret toont van de onlangs overleden iconische kapper Jürgen Deltomme. Voor de familie werd het een emotioneel moment. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vrijdagavond werd een muurschildering onthuld die het portret toont van de onlangs overleden iconische kapper Jürgen Deltomme. Niet toevallig in de uitgaansbuurt, want Jurgen was een bon vivant, een levensgenieter pur sang. Het werk is van de hand van Oostends kunstenaar Siegfried Vynck.

Een pak volk was vrijdagavond getuige van de onthulling: familie, vrienden en kunstliefhebbers kwamen er samen om een laatste keer Jurgen te eren om wie hij was. Voor veel mensen was hij een goede vriend, maar boven alles was hij een geliefde kapper. Hij baatte samen met zus Joke en echtgenoot Enrique de bekende kapperszaak OZEE uit in Oostende. Het verhaal startte dertig jaar geleden in Nieuwpoort. Broer en zus kochten een kapsalon en zestien jaar geleden maakten ze de verhuis naar Oostende. Uiteindelijk kwam er ook nog een kapsalon bij in Koksijde.

Op 25 januari kwam er echter abrupt een einde aan het leven van Jürgen. Een dag eerder was hij met Joke nog het appartement aan het schilderen van zijn mama, die twee jaar eerder overleed. Diezelfde avond gingen ze samen iets eten en ’s nachts sloeg het noodlot toe. Het nieuws van zijn overlijden sloeg in de badstad in als een bom.

Muurschildering als eerbetoon

Toen graffitikunstenaar Siegfried Vynck de vraag kreeg van de vrienden van Jürgen om een muurschildering te maken als eerbetoon aan de Oostendse kapper, twijfelde hij geen seconde. “We hebben dezelfde vrienden en zij vroegen me om een schets te maken van zijn portret”, vertelt Siegfried. “Pas daarna werd duidelijk dat ze eigenlijk een mural wilden van hem. Dus maakte ik een nieuw ontwerp in overleg waarvan het resultaat nu te bewonderen is op de zijgevel van de Hemingway in de Oostendse Langestraat.”

“Simpel was het allerminst. Ik werkte er vier dagen aan. De moeilijkheid zat hem vooral in het feit dat ik geen afstand kon nemen van de muurschildering om proporties te checken. Ik werkte immers vanaf een stelling en die was afgedekt met een zeil. Het was uiteindelijk wel spannend om het werk dan te zien in volle glorie”, aldus Vynck.

‘Bon vivant’

Niet toevallig krijgt Jürgen een portret in de Oostendse uitgaansbuurt, want Jürgen was wat ze noemen een ‘bon vivant’. De familie van Jürgen was dan ook geëmotioneerd bij het zien van het portret. “Dit is hoe Jürgen was”, zegt zus Joke in tranen. “Het is prachtig. Precies alsof hij hier gewoon tussen ons staat. Net alsof hij kijkt mee.”

Ook de man van Jürgen, Enrique, was emotioneel. “Fantastisch, ik ben enorm dankbaar”, zegt hij. “Dit is boven alle verwachtingen. Jürgen blijft zo in zijn Oostende. In de Langestraat waar hij zo graag vertoefde. Ik ben hier heel blij mee.”

Kapperszaak sluit de deuren in Oostende

Ondertussen liet de familie weten dat de Oostendse kapperszaak eind maart voorgoed de deuren sluit en dat Enrique en Joke de zaak in Koksijde zullen verderzetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier