Kunstenaars stellen werk tentoon tijdens ‘buren bij kunstenaars’: “Ik wil mijn emoties vastleggen”

Delphine Vantornhout, Martina Denys en plaatselijke kunstenaar André Vanhee stelden afgelopen zondag hun werk tentoon in het oude gemeentehuis. (foto BRU) © BR1 BRU
Redactie KW

Kunstliefhebbers kregen afgelopen weekend op een drietal plaatsen in Kuurne de kans om kunst te bewonderen in de puurste zin.

In de Grenswachtersweg konden geïnteresseerden binnenlopen bij Caroline Hochepied die schilderkunst en keramiek liet zien waar de realiteit nooit veraf is. Kunstenares Monique Van de Kerkhove (84) met atelier in ’t Goed Ter Plaetse III, gelegen op het marktplein, is dan weer gefascineerd door bloemen. Dat is alvast heel duidelijk te zien in haar werk. Daarnaast zijn ook de zee, waar de kunstenares een tijdlang een eigen galerie had, en dieren zoals ezels een belangrijke inspiratiebron voor haar. Daarnaast mocht de kunstenares al diverse prijzen in ontvangst nemen. Zo won ze onder meer in 1985 de Coupe des Beaux Arts in Parijs.

In het oude gemeentehuis in de Kerkstraat was er dan weer een groepstentoonstelling te bewonderen tijdens Buren bij kunstenaars. Delphine Vantornhout, Martina Denys en plaatselijke kunstenaar André Vanhee stelden er onder meer tekenkunst, keramiek, beeldhouwkunst en schilderkunst tentoon. Kunstenares Delphine Vantornhout (28) is mama van drie en woonachtig in Bissegem. Op uitnodiging van André Vanhee zakte ze met alle plezier afgelopen weekend af richting Kuurne om er twee dagen haar werk tentoon te stellen.

Totaalbeeld

“Ik probeer zo goed mogelijk mijn emoties in mijn schilderijen vast te leggen”, vertelt de kunstenares. “Naast schilderijen in olie- en acrylverf werk ik ook soms met pastelkrijt. Ik zou mezelf omschrijven als een autodidact die alles op zichzelf leert. Gezien ik een gezin met drie kinderen heb, is het niet altijd even gemakkelijk om in mijn atelier te duiken. Het is dan ook pas als mijn drie kinderen onder de lakens liggen dat ik mijn hobby kan uitoefenen. Op de tentoonstelling probeer ik zo goed als mogelijk een totaalbeeld te geven van mijn repertoire, daarnaast stel ik ook met heel wat trots het boek van Raf Guetens uit Ranst voor, gezien alle illustraties in het boek van mijn hand zijn.”

Ook kunstenares Martina Vanhee (68) uit Deerlijk ging graag in op de uitnodiging die ze kreeg van André Vanhee die ze kent via de Sint-Lucasgilde. Het repertoire van Marina is vooral gebaseerd op keramiek en beeldhouwen. “Mijn eerste werken dateren alweer van 26 jaar terug”, opent Martina het gesprek, “Het was echter wachten tot de kinderen groot waren, vooraleer ik naar de academie trok. Daar leer je werken met diverse materialen zoals polyester, hout, gips en brons. Mijn voorliefde gaat echter uit naar klei.”

Pentekeningen

Voor plaatselijk kunstenaar André Vanhee (71) was het afgelopen weekend een thuismatch. “Toen ik vijf werd, is mijn voorliefde voor het tekenen begonnen”, vertelt André die opgroeide in Gullegem, maar ondertussen reeds diverse jaren in Kuurne woonachtig is. “De liefde voor kunst is daarna alleen maar blijven groeien en in de tachtiger jaren ging ik experimenteren met olieverf. Professionele verplichtingen zorgden ervoor dat vrije tijd zo goed als onbestaande was, maar sinds ik met pensioen ben, ben ik mij opnieuw totaal beginnen toeleggen op het maken van kunst. Naast werkjes in olieverf ben ik ook begonnen met het maken van pentekeningen. De laatste zes à zeven maanden heb ik mij ook toegelegd op het maken van potloodtekeningen terwijl de olieverf droogt.”

Ook deze editie van Buren bij kunstenaars kon weer rekenen op heel wat geïnteresseerden, al waren sommige kunstenaars de mening toegedaan dat, door de coronapandemie, kunstliefhebbers minder geld investeren in kunst. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier