Kunstenaar Luc (57) maakt uniek werk gemaakt uit gerecycleerd houtafval: “Dit is mijn ode aan de natuur en de liefde”
Upcycled art, waarbij verouderde objecten of afvalmaterialen worden hergebruikt tot nieuwe creaties, is al lang geen nieuw begrip meer in de kunstenaarswereld. Ook kunstenaar Luc De Maeght (57) is ermee aan de slag gegaan. Met het restmateriaal uit de schrijnwerkerij van Devriese Interieurmaekers uit Waardamme ging hij aan de slag. Het resultaat, getiteld ‘Mirror of Love’, werd op maandag 12 februari voorgesteld aan het grote publiek. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke.
Vorige zomer opende kunstenaar Luc De Maeght zijn galerie in Nieuwpoort. Daarmee ging voor Luc een droom in vervulling. “Ik ben een man van vele roepingen en heb in mijn leven het roer al meerdere malen omgegooid, maar creatief en kunstig bezig zijn, dat is waar het allemaal mee begon en dat zal mijn passie blijven. Dat voel je ook in mijn kunstwerken. Het geluk spat er vanaf en mijn streven is om een glimlach te toveren op het gezicht van iedereen die een werk bekijkt.”
Met succes, want vele kunstliefhebbers hebben hun weg intussen naar de galerie gevonden. “Vaak gaat het om tweedeverblijvers die in mijn ‘Happy Art’ de ontbrekende schakel vinden die van hun huis een echte thuis maakt. Voor mij is de galerie vooral een inspirerende plek, op wandelafstand van het strand, waar ik een bijzondere band mee heb.”
En dat mag men best letterlijk nemen, want de kunstenaar heeft een techniek ontwikkeld waarin hij verf met zand vermengt om in zijn schilderijen zachte, aardse kleuren te verwerken. Luc De Maeght legt verder uit: “Het strand is voor iedereen een plaats van love, joy and happiness, het verlengstuk dus van de kunst die ik elke dag wil maken.”
Kunst met een duurzaam karakter
Voor Luc is de relatie met de gebruikte materialen dus erg belangrijk. Dat geldt ook voor zijn nieuw werk ‘Mirror of Love’, dat op 12 februari werd voorgesteld aan het grote publiek. “Cilinderhartjes van verschillende grootte staan naast en boven elkaar en vormen een ruit die symbool staat voor de liefde. En liefde, dat is vandaag meer dan ooit een werkwoord, waarbij je soms door het diepste dal moet gaan om erna terug te connecteren met je partner. Maar wat dit werk het meest bijzonder maakt, is dat het gemaakt is uit houtresten van een schrijnwerkerij. Het werk verzoent dus eigenlijk het beste van twee werelden: where sustainable meets art.”
Toen Devriese Interieursmaekers de vraag van Luc kreeg om samen te werken, werd geen moment getwijfeld. “Op die manier geven we namelijk een tweede leven aan een van onze reststromen. Uiteindelijk werkten we drie maanden aan het project en het resultaat mag echt gezien worden. Dit smaakt naar meer”, aldus zaakvoerder Jan Devriese.
Ook de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke, die het schilderij mocht onthullen, was erg door het werk gecharmeerd. “Kunst is steeds een rode draad geweest doorheen mijn leven en nu nog steeds. Ik ben dan ook uitermate trots dat Nieuwpoort als kunstzinnige stad kan uitpakken met prachtige kunstwerken in de openbare ruimte en dat we bovendien een thuishaven kunnen zijn voor kunstenaars zoals Luc De Maeght. Voor mij is het ongelofelijk boeiend om te zien hoe hij zijn emoties en gedachten op een creatieve wijze weet te vertalen. In zijn werk ‘Mirror of Love’ brengt hij het thema ‘liefde’ tot uiting op een manier die je tot reflectie dwingt. Dat het kunstwerk op een duurzame manier tot stand werd gebracht, maakt het eindresultaat des te knapper.”
Speciale beeldjes voor Valentijn
De Saint of Love zijn keramiek beeldjes, een verhaal over liefde geven, liefde krijgen. “Elk beeldje is uniek en wordt met de hand gemaakt in Alcobaça de stad van de liefde in Portugal, hoe mooi kan toeval zijn”, lacht Luc. “Het schenken van een Saint of Love keramiek beeldje is een bijzondere ervaring op zich, je omhelst als het ware de persoon aan wie je het geeft met liefde, ideaal dus om met Valentijn te geven.”
De pop art kleuren zijn gelinkt aan de kleuren die Luc De Maeght gebruikt in zijn kunstwerken die liefde en geluk uitstralen, de kleuren betekenen ook dat iedereen zijn of haar kleurtje mag hebben en zijn. De Saint of Love is dan ook gender neutraal.
De terracotta kleuren staan voor de kracht van moeder natuur en passen in elk interieur in de mooie zachte aardetinten. Ze komen in drie verschillende groottes (18, 25 en 35 cm) voor, net zoals de pop art kleuren en verbinden op deze manier drie generaties van mensen.
Wie het nieuwe werk ‘Mirror of Love’ en de ‘Saint of Love’ beeldjes van Luc De Maeght wil bewonderen, kan terecht in De Maeght Gallery, Franslaan 30 in Nieuwpoort. De galerij is van vrijdag tot en met maandag open van 14 uur tot 18 uur. Dinsdag, woensdag en donderdag op afspraak. Meer info: www.demaeght.gallery, hello@demaeght.gallery of 0477 34 79 45.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier