In de belforttoren van restaurant ‘t Stadhuis in Lo streek een draak neer. Het gaat om een kunstwerk van Robin Uzeel. De houten sculptuur is nog tot na de zomer te bewonderen.
Robin Uzeel (49) startte zijn artistieke carrière in 1998 met figuratieve houtsculpturen, maar hij evolueerde al snel naar abstract beeldhouwwerk, gegroeid uit zijn fundamenteel respect voor bomen. Dat respect kreeg hij met de paplepel mee, want Robin vertegenwoordigt al de zevende generatie van de familie Uzeel die zich professioneel aan boomverzorging wijdt. Inwoners van Lo zullen zich de werken van Robin Uzeel misschien nog herinneren van de beelden- en poëzieroute editie 2003 waaraan hij toen deelnam. In 2001 stelde hij ook tentoon in de toenmalige kunstgalerie ‘t Caesarhof in Lo. Maar door omstandigheden verdween het maken van kunstwerken een tijdje op de achtergrond. Nu wil Robin met de installatie in de belforttoren zijn creativiteit nieuw leven inblazen. “Het kunstwerk in de belforttoren draagt de naam Niddhogg”, legt Robin Uzeel uit.
“Ik ben soms met tien verschillende werken tegelijk bezig”
“In de Noordse mythologie is de Nidhogg de draak of slang die eeuwig en altijd aan de wortels van de levensboom Yggdrasil knaagt. De draak waakt nu in de toren van het belfort van restaurant ‘t Stadhuis over de markt van het middeleeuwse stadje Lo. Ik vind dit een prachtige locatie waar het kunstwerk volledig tot zijn recht komt. Het is gemaakt in veeneik, hout uit de ijzervallei dat meer dan 3.000 jaar oud is.”
Natuurelementen
Hoeveel tijd hij spendeerde aan het maken van de Niddhogg, kan Robin moeilijk zeggen. “Ik ben soms met tien verschillende werken tegelijk bezig”, legt de kunstenaar uit. “De natuurelementen water, lucht, aarde en vuur zijn mijn inspiratiebronnen. Ik laat me leiden door de organische vorm van de natuur. Vooraf weet ik nooit wat het resultaat zal zijn als ik met een stuk hout aan de slag ga.”
Draak Niddhogg is nog tot na de zomer te bewonderen.
Meer info over Robin Uzeel en zijn creaties op de Facebookpagina Arbo Art Sculptures.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier