Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Jules Fonteyne, een getalenteerd kunstenaar.
In de vorige eeuw telde Brugge enkele zeer getalenteerde kunstenaars van onder andere stadszichten. Denken we maar aan Flori Van Acker en Guillaume Michiels om er slechts een paar te noemen. Wie zeker in dit rijtje thuishoort, is Jules Fonteyne. Hij werd op 22 juli 1878 als Jules Joseph geboren. Hij was de zoon van meubelmaker-houtsnijder Hippolyte Fonteyne en van kleermaakster Emma Doutrepont. Het gezin woonde bij de geboorte in Hoogste van Brugge. Een paar jaar later vestigden ze zich in de Boeveriestraat, waar ook Hippolytes atelier gevestigd was.
Prijs graveerkunst
In 1894 schreef Jules Fonteyne zich als 16-jarige in aan de Brugse Academie voor Schone Kunsten, waar hij les kreeg van onder andere Edmond Van Hove en Hendrik Pickery. Jules behaalde diverse eerste prijzen en werd in 1897 uitbundig gevierd als primus van de Academie. Geen wonder dat hij zijn studies verderzette aan de Koninklijke Academie in Brussel en nadien aan het Hoger Instituut van Antwerpen, waar hij in 1900 de prijs graveerkunst behaalde. Om een onbekende reden moest Jules aansluiten bij de Burgerwacht of Garde civique. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de burgerwacht ingezet om het leger met bewakingsopdrachten bij te staan, maar al snel moesten de wapens worden ingeleverd.
Jules vertrok met zijn moeder en zussen naar Engeland. Vader Hippolyte bleef echter in Brugge omdat hij zijn atelier niet onbeheerd wou achterlaten. Het gezin heeft hem niet meer levend teruggezien, want hij overleed in Brugge op 2 februari 1916. In 1919 keerde het gezin naar Brugge terug. Voor de wederopbouw van kerken in de verwoeste frontstreek ontwierp Jules heel wat kerkmeubels die grotendeels in de Brugse kunstwerkhuizen Claeys aan het Zonnekemeers werden gemaakt. Jules was nog op tal van andere terreinen actief. Zo maakte hij ontwerpen voor glasramen, was hij actief als pottenbakker en als ontwerper van kunstvlaggen. In 1921 werd hij aangesteld als leraar toegepaste kunst aan de Brugse Academie.
Brugse Academie
In 1923 huwde hij met Marie-Louise Claeys en samen kregen ze twee dochters. Vier jaar later volgde hij Flori Van Acker op als directeur van de Brugse Academie en dit tot zijn pensioen in 1948.
Op 11 augustus 1964 overleed Jules Fonteyne in zijn woning aan de Coupure 15. Op 31 juli 1992 werd op initiatief van de West-Vlaamse Gidsenkring aan deze woning een gedenkplaat voor Jules Fonteyne aangebracht. Opmerkelijk is dat tijdens Jules’ leven nooit een tentoonstelling aan zijn werk is gewijd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier