Bridges komt nog een laatste keer terug naar Brugge: “Met dit sluitstuk willen we alle streetartmuren met elkaar verbinden tot een mooie route”

Op de foto zien we v.l.n.r. Amandine Demoor, Mathijs Goderis, Wietse, en Franky Demon. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse kunstenaar Wietse zet na twee succesvolle edities opnieuw een streetarttour op poten. Het thema van deze editie draait rond Brugse cultuur en ambachten. De werken zijn te bewonderen op de gevels van acht muren in Sint-Pieters, Christus-koning en Sint-Jozef.

Liefhebbers van grote muurschilderingen kunnen vanaf 17 juni genieten van een nieuwe editie van het evenement ‘Bridges’. Op acht gevels in de Brugse wijken Sint-Pieters, Christus-Koning en Sint-Jozef worden grote kunstwerken aangebracht. Creatief brein achter deze derde editie van Bridges is opnieuw de Brugse kunstenaar Wietse. “We kennen Wietse natuurlijk al van eerdere projecten en waren meteen enthousiast om dit derde vervolgproject mee te ondersteunen via de werking ‘Jong Ding’. In 2020 lanceerde hij eerder het succesvolle streetartfestival ‘The Bridges’ in en rond het historisch centrum en in 2022 deed hij hetzelfde in Brugge-Noord”, zegt schepen voor Jeugd Mathijs Goderis (Vooruit). “Met dit sluitstuk willen we alle streetartmuren met elkaar verbinden tot een mooie route.”

Brugse cultuur en ambachten in de hoofdrol

Bij deze editie staan ‘de Brugse cultuur en ambachten’ in de hoofdrol. Het thema en de locaties sluiten alvast goed op elkaar aan want zeker in Sint-Pieters zijn er veel bedrijven. “De muurschilderingen worden aangebracht op gevels van privéwoningen. Via sociale media lanceerde Wietse een oproep naar geschikte muren en daar kwam al snel veel respons op”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) uit.

Kunstenaar Wietse zorgt niet alleen voor de praktische organisatie, maar ook voor de persoonlijke begeleiding van de kunstenaars. Uit eigen stad zullen naast Wietse zelf ook Sam Vanroose en Théo Collie een kunstwerk voor hun rekening nemen. Ook de internationaal bekende Naomi King zal haar artistieke stempel in Brugge achterlaten. Net als graffitikunstenaars Djoels, Smok, Alica Martha en Marion Beeck.

Toegankelijke kunstvorm

“Streetart is een heel toegankelijke kunstvorm. Het is een wereldfenomeen waarbij gebouwen onder handen worden genomen door kunstenaars met diverse stijlen”, zegt Wietse. “Hedendaagse streetart gaat hand in hand met de rijke cultuurgeschiedenis van de stad.”

Het stadsbestuur voorziet een subsidie van 40.000 euro voor dit project. Later volgt nog meer praktische info over het traject en de juiste locaties, met ook een bijhorende brochure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier