Lokale radiozender Jess FM kreeg in juli de bevestiging dat het een nieuwe radiovergunning krijgt tot 2027. Daarmee behoort de Meense omroep tot een van de eerste 35 goedgekeurde radiodossiers in Vlaanderen. Didier Sinnaeve van vzw Radio Pallieter is alvast opgetogen met de nieuwe radiovergunning.
Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap. p>
Er gaat een lange geschiedenis vooraf aan het huidige Jess FM. Radio Pallieter zag het levenslicht op 10 november 1981. De Zandputstraat 50 werd algauw de thuisbasis van de Meense radiozender. Vanaf 2000 waren er samenwerkingen met radioketens Mango en Club FM, maar telkens kozen de medewerkers van vzw Radio Pallieter er na enkele jaren voor om opnieuw een onafhankelijke koers te varen. Vanaf 20 december 2014 ging het station de ether in als Jess FM. Gedurende de voorbije 36 jaar veranderde de zender tweemaal van frequentie en zag ze andere Meense omroepen als MRL en Radio West verdwijnen of opgeslokt worden door grote radioketens. Vanaf 2018 zal Jess FM hoogstwaarschijnlijk het enige radiostation zijn dat uitzendt vanuit Menen.
Sterk dossier
“We hebben een sterk dossier ingediend en ik ben erg trots dat we zo snel een nieuwe vergunning uitgereikt kregen”, zegt Didier Sinnaeve, coördinator en presentator bij de vzw Radio Pallieter. “Veel veranderingen brengt de nieuwe vergunning niet met zich mee. Onze programmering hebben we reeds eind 2014, bij de start van Jess FM, sterk aangepast, met veel aandacht voor regionaal nieuws en Nederlandstalige muziek. We profileren ons als een feel good-radio voor iedereen, met een stevige lokale verankering in de regio Menen, Wervik, Wevelgem, Ledegem en Moorslede.”
“We draaien elke euro twee keer om”
Ronny Vanmarcke (62) woont op amper 800 meter van de studio. Al 25 jaar is hij bij Jess FM actief als technicus. Daarnaast ontfermt hij zich over de boekhouding: “Ik ben verantwoordelijk voor alles wat met IT en audio te maken heeft. Het is mijn taak om problemen op te lossen en om ons radiostation verder te moderniseren. Zo willen we ons volgend jaar een nieuwe zender aanschaffen, want de oude is al 15 jaar oud en is een echte energievreter. Elektriciteit neemt een serieuze hap uit ons budget, onze apparatuur draait immers 24 uur per dag. We proberen te besparen waar het kan. Als lokale radio-omroep kampen we ook met stijgende kosten voor Sabam, terwijl het moeilijker wordt om voldoende inkomsten uit publiciteit te verwerven. Want ook de handelaars hebben het vandaag moeilijker dan vroeger. Dus draaien we hier elke euro twee keer om voor we hem uitgeven.”
Marina
Jacques Rosiers (76) uit Wervik begon zijn radiocarrière in 1986 bij Radio West in de Blekerstraat in Menen. In de jaren 90 kwam hij bij Radio Pallieter, het huidige Jess FM, terecht. “Onder mijn alias Pol Deruyter presenteer ik ‘De keuze van Deruyter’ tijdens de weekdagen en ‘Ontbijtradio’ en ‘De wonderjaren’ tijdens het weekend. Ik ben opgegroeid met muziek. Mijn ouders speelden piano en thuis hadden we een platenspeler met 78-toerenplaten. Ik ben begonnen als dj op trouwfeesten, toen werd er nog met bandopnemers gewerkt. Mijn eerste plaatje, ‘Marina’ van Rocco Granata, kocht ik in 1959.”
13.000 nummers
Na zijn dagtaak fungeert de 42-jarige beenhouwer Anthony Southcott als technicus achter de schermen van Jess FM. Hij monteert en programmeert de muziek: “In ons computersysteem zitten zo’n 13.000 nummers, die er een voor een in geplaatst zijn. Sinds ik hier in 1992 begon, is er veel veranderd. Toen stond hier tegen de muur een rek met allemaal cassettespelers. Bij technische problemen moest je dan naar hier komen om meters lint uit de spelers te prutsen. Tegenwoordig kan ik via de computer of de smartphone ingrijpen van thuis uit.”
Tessa Licata, een 22-jarige studente uit Menen, presenteert al vier jaar bij Jess FM. “In ‘Jess FM Actua’ bespreek ik de actualiteit van de voorbije week , gemeenteraden en politiek. Ook het regionaal nieuws op maandag is van mijn hand. Ik ben altijd veel bezig geweest met toneel, voordracht en presentaties. Zo ben ik als presentatrice bij de radio terechtgekomen, met de 14-jarige Jonas Ghijs uit Menen als mijn vaste technicus. Wij maken deel uit van de toekomstige generatie radiomakers. We vormen een hechte ploeg enthousiaste vrijwilligers, die met hart en ziel radio maakt.”
Dossier Nieuw Radiolandschap
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier