“Zendgebied breidt sterk uit”

Eric Verhenne, al vele jaren de grote bezieler van de lokale radio Molenland FM, die meer dan een naamsveranding naar Radio Oost West ondergaat. (Foto a-RN) © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Nog maar net was Molenland FM verhuisd naar de nieuwe studio aan de Hoogweg in Wingene of het was hoog tijd om het erkenningsdossier in te dienen. “Met onderscheiding geslaagd”, lacht bezieler Eric Verhenne en voorzitter van de vzw Molenland FM. Vanaf 2018 verandert de naam in Radio Oost West én de frequentie Wielsbeke komt erbij. “Wat ons extra op kosten jaagt.” Radio Oost West mikt op regio Tielt en Waregem.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap.

Muziek, veelal uit de oude doos, en leuke anekdotes : Eric Verhenne (65), gedreven radiomaker en bezieler van Molenland FM, maakt er nog elke zondagmiddag een erezaak van om zijn Aperitiefshow tot in de puntjes te verzorgen. Al komt hij wel eens te laat, of mist hij net een intro. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, vroeger werkte de goedlachse Wingenenaar zelfs nog op Radio 2, als freelancer. “Radio maken : het is een microbe, niks meer of minder. Je bent er door gebeten of niet. Het laat mij nooit los. Ik sta op en ga slapen met Molenland FM. Deze uitbreiding schept voor ons nieuwe kansen.”

Van Aalter tot Waregem

“We zijn gegaan voor het pakket 120, uitzendingen in de regio Tielt op 106.5 en Wielsbeke/Waregem op 107.3. We hebben straks een zendgebied dat zich uitstrekt van Aalter, over Tielt tot en met de streek rond Waregem.” “De naam Molenland FM dekte niet langer de lading. Een nieuwe naam vinden was niet zo gemakkelijk. We hebben gekozen voor Radio Oost West : de radio voor het oosten van West-Vlaanderen.”

Maar die uitbreiding heeft gevolgen : onder meer het zoeken van een gebouw in Wielsbeke om een tweede antenne op te hangen. “We hopen dat we een deal in de eerstkomende weken kunnen afronden. We hebben er goede hoop op. Contacten met het gemeentebestuur Wielsbeke leerden ons intussen dat we met open armen worden ontvangen. Belangrijk is dat we met de uitbreiding naar Waregem drie keer meer luisteraars dan nu kunnen bedienen.”

Break-even draaien

Dat schept mogelijkheden, niet het minst op de zo broodnodige publiciteitswerving. “Zonder reclame, geen radio. Er zit potentieel in Waregem, heel zeker. Eerste opdracht blijft om die overgangsperiode te kunnen overbruggen : alles uitzendklaar maken, pas daarna zijn we in de streek van Wielsbeke en Waregem te beluisteren en kunnen we publiciteit zoeken”, aldus Eric Verhenne. “We draaien op vandaag break-even en hopen dat zo te houden. We gaan er 100 procent voor.” Dat doet Eric niet alleen. “We hebben een goed draaiende stuurgroep en betrouwbare medewerkers. Radio maken is een ploegsport. Zonder de inzet van elke vrijwilliger gaat het niet.” Intussen zijn ook nieuwe jinglepakketten in bestelling. “Die worden professioneel gemaakt en kosten heel wat centen.”

Radio Oost West zet ook in de toekomst maximaal in op regionale informatie, met eigen regionieuws en een redactieraad die bestaat uit regiojournalisten. “We blijven mikken op een breed luisterpubliek. Dat is onze sterkte”, besluit Eric Verhenne.