“We worden dé referentie voor Nederlandstalige muziek”

Frederik Thomas. (Foto SVV)
Redactie KW

Vanaf begin volgend jaar zal de VBRO in ruim de helft van Vlaanderen te beluisteren zijn. Dit heeft zaakvoerder Frederik Thomas te danken aan de licentie die Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz toegekend heeft als Vlaamse netwerkradio.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap.

“Men heeft niet gekozen om de grote mediahuizen nog groter te maken, maar om ook kleinere spelers als ons een kans te geven. Een vorm van nieuwe politieke cultuur”, aldus Frederik Thomas, voor wie het de voorbije maanden spitsroeden lopen was. Maandenlang had hij aan een dossier gewerkt om een licentie als Vlaamse netwerkradio binnen te halen. Voor zijn geesteskind was het immers alles of niets: terugplooien op Brugge en nog louter de rol van lokale radio bekleden of van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) een erkenning krijgen om over heel Vlaanderen uit te zenden. Het kabinet ging niet over één nacht ijs en de aangekondigde erkenningsronde werd van het voor- naar het najaar uitgesteld. “Pas midden mei werd de oproep in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd”, vertelt Thomas. “Pal voor de erkenningsronde veranderde het kabinet van Sven Gatz nog de spelregels, waardoor we aan een bepaald profiel moesten beantwoorden en op een pakket intekenen. Dit hield in dat we nog een maand hadden om ons dossier bij te schaven. Pas enkele uren voor de ultieme deadline hebben we ons dossier van ruim 450 bladzijden, na nog heel wat herschrijfwerk, verstuurd.” (lacht)

17 zenders

Voor de VBRO viel alles evenwel in de juiste plooi. Door het binnenhalen van een licentie als Vlaamse netwerkradio wordt de VBRO dé radio voor Nederlandstalige muziek. “Ook Ment-tv en FamilyRadio hebben een dossier ingediend, maar met een percentage van 92,80 procent haalden we 4,60 procent meer dan onze naaste concurrent”, vertelt Thomas. “Het kabinet van Sven Gatz heeft ons het netwerkpakket twee toegewezen. Vandaag hebben we al zes sites voor West-Vlaanderen in dienst. Volgend jaar zal je in de dertien Vlaamse centrumsteden op ons kunnen afstemmen. Om zo’n 60 procent van Vlaanderen te dekken, zullen er nog vier zenders bijkomen. Technisch zal dit nog behoorlijk wat voeten in de aarde vergen. Hiervoor zullen we samenwerken met een gespecialiseerde provider die vandaag hetzelfde al doet voor nationale omroepen. De gaten zullen we als het ware toerijden door middel van DAB+ oftewel digitale etherradio.”

Reclameregie

Dit vergt voor Thomas een forse investering. Vandaag schat hij in dat het budget voor al die bijkomende infrastructuur met de factor vier de hoogte in zal gaan. De opwaardering naar het Vlaamse niveau zal dan ook stapsgewijs gebeuren, à rato van twee zenders per maand. “In quasi heel Vlaanderen zullen we dezelfde radioprogramma’s uitzenden. Voor publicitaire inlassingen waar we van moeten leven, gaan we regionaal of provinciaal ontkoppelen. In West-Vlaanderen hebben we onze eigen reclamewerving, maar voor de vier andere Vlaamse provincies hebben we een contract met IP afgesloten. Zij doen vandaag al de reclameregie voor Nostalgie en RTL TVI. Door onze schaalvergroting hopen we ook publicitaire campagnes op Vlaams niveau binnen te halen”, duimt Thomas.

Met de uitbreiding naar Vlaanderen zal VBRO buiten de eigen wijde regio niet langer de afkorting zijn van Vrije Brugse Radio-Omroep, maar van Vlaamse Bedrijvigheid in Radio-Omroep. “We willen een radiostation worden dat de brede Vlaamse (volks)cultuur promoot. We gaan ook populaire acteurs en actrices en auteurs interviewen. Bij ons staat populair geenszins synoniem met platvloers”, onderstreept Thomas, die ook in wil zetten op VBRO-tv. “Dit is geen zender die je op de kabel of binnen het digitale pakket vindt, maar een onlineplatform waar we alle artiesten die bij ons te gast zijn in beeld brengen en de filmpjes ervan op onze website plaatsen. Als onze motor ook op Vlaams niveau aanslaat, sluiten we bovendien niet uit om per stad een lokale correspondent in te schakelen voor het aanleveren van nieuwsberichten.”

Ondertussen bestaat ook VBRO 2. Een louter lokale radio die vooral op rock- en popliefhebbers mikt.