IRO bouwt aan de toekomst: nieuw radiostation in Torhout

Maarten Veys van IRO: "Onze Torhoutse radio wordt een compleet ander product." (Foto Frank)
Redactie KW

Het gaat IRO – de Izegemse Radio Omroep – voor de wind. In het nieuwe frequentieplan kan de zender haar positie verstevigen én wordt het zendbereik uitgebreid. Daarvoor wordt zelfs een gloednieuw radiostation boven de doopvont gehouden: TRO: de Torhoutse Radio Omroep.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap.

IRO heeft al een hele geschiedenis in het Izegemse. De zender ontstond in 1982 als Radio 2000, opgericht door Daniël Debeyne. Doorheen de jaren veranderde de naam in Radio Excellent en op 1 december 2000 nam Maarten Veys (34) uit Meulebeke de vzw over. “Ik was net geen 18 jaar. Met een volmacht van mijn vader Joris kon ik de stap zetten”, aldus Maarten, die als netwerkbeheerder bij Fonitel in Torhout werkt.

Vandaag is hij het grote uithangbord van Izegems eigen radio. “Voorzitter, eigenaar, oprichter…”, glimlacht hij. “Radio maken heeft er altijd al bij mij ingezeten. We hebben ondertussen een 25-tal vrijwilligers.”

IRO bereikt dagelijks tot 14.000 luisteraars. “Toch een mooi cijfer, dat trouwens al een drietal jaar erg stabiel is”, vindt Maarten. “Dat kan enkel door op twee vlakken kwaliteit te bieden. We steken erg veel energie in de techniek, met dank aan Hannes Roygens, en ook onze uitzendingen zijn tot in de puntjes afgewerkt. We focussen bewust op regionaal en jong talent, aangevuld met de grootste hits. Wie naar IRO luistert, is op muzikaal vlak altijd mee. En vaak zelfs wat voor op de nationale radiozenders.”

Nieuw product

Het nieuwe radiofrequentieplan – dat op 1 januari 2018 van start gaat – zorgde echter voor onzekerheid. “Plots lagen onze frequenties én zendbereik te grabbel“, aldus Maarten. “Ik wilde onze positie niet zomaar opgeven, want IRO is als een kindje voor mij. Ik heb een volle week vakantie genomen om ons dossier voor te bereiden.”

Met succes, zo blijkt nu. “Half juli kregen we het goede nieuws dat IRO zijn huidige positie kan versterken en zelfs het zendbereik kan vergroten”, glundert Maarten. “Onze prioriteit was het zendpakket in eigen regio, met 107.6 en 107.2 fm, maar we sleepten ook het pakket Torhout-Oostkamp in de wacht, met de frequenties 107.5 en 105.7 fm in de wacht. Kers op de taart is de frequentie 106.8 fm in Torhout.”

“Op termijn moeten IRO en TRO zelfbedruipend worden, want radio maken kost handenvol geld”

Per 1 januari 2018 zal IRO dus een flink stuk van West-Vlaanderen dekken, maar tegelijk willen Maarten en co het lokale karakter behouden. “Daarom richten we voor regio Torhout een gloednieuwe zender op: TRO, de Torhoutse Radio Omroep.”

De werking blijft echter in Izegem gecentraliseerd. “Maar het gaat wel om een compleet nieuw product”, benadrukt Maarten Veys. “Helemaal op Torhout gericht, maar wel met dezelfde muziekstijl en achtergrond als IRO.”

Een extra zender in portefeuille betekent uiteraard ook een pak extra werk. “Klopt, maar ons team ziet de uitdaging volledig zitten. We mochten trouwens al enkele vrijwilligers uit regio Torhout verwelkomen en momenteel leiden we die mensen op. Op die manier zorgen we voor een flinke Torhoutse insteek en dito stemmen.”

X-Ray

TRO zal vanzelfsprekend ook het lokale nieuws brengen en bands uit Torhout en omgeving zullen er ook hun ding kunnen doen. “Nog een pluspunt aan de uitbreiding: we hebben straks een groter gebied om publiciteit te verkopen. Op die manier kunnen IRO en TRO op termijn zelfbedruipend worden. Nu is het zo dat er vaak nog privégeld naar de zender vloeit, want kwaliteitsvolle radio maken kosten handenvol geld.”

Maarten houdt het echter niet bij één nieuw radiostation, want op 106.8 fm wordt in Torhout X-Ray gelanceerd. “Een retrodanceradio die enkel in Torhout te horen zal zijn. Maar ook dat lijkt een succes te worden, want nu al tellen we negen medewerkers voor X-Ray. Lokale dj’s zullen er hun setjes kunnen spelen en nu al hebben we genoeg om de eerste zes weken te vullen.”

De officiële lancering van TRO en X-Ray staat om klokslag middernacht op 1 januari 2018 gepland. “Ik hou mijn oudejaarsavond feest- en alcoholvrij. Iets na 12 uur ‘s nachts zal ik eigenhandig de nieuwe radio de ether insturen van aan onze zendmast in Oostkamp. En geloof me, dat wordt veel beter dan een portie vuurwerk”, besluit Maarten.

Wie wil meewerken aan radio IRO, radio TRO of X-Ray kan contact opnemen met Maarten Veys: maarten@radio-iro.be, 0494 12 70 70.