Winnaars van de West-Vlaamse Oscars nu al bekend
Zondagnacht worden in de VS de Academy Awards uitgereikt. De Oscars zijn nog altijd de belangrijkste internationale filmprijzen, maar wij waren zo vrij nù al de West-Vlaamse winnaars bekend te maken.
West-Vlaamse wat??
Hadden we met Rundskop of met de animatiefilm Van De Kat Geen Kwaad de voorbije jaren nog enkele genomineerde films waar West-Vlaamse acteurs en/of (co)producenten bij betrokken waren, dan moeten we dit jaar toegeven dat het wel héél ver zoeken is naar een West-Vlaamse link. Misschien dat er nog ergens een tante van een neef van de slager van Wim Opbrouck administratief productiewerk deed voor het Poolse genomineerde Ida, maar voor de rest is het dit jaar kinneklop. Vandaar dat we dan maar gewoon de West-Vlaamse Academy Awards uitreiken!
Beste kostuums : Marc Coucke
1
© BELGA
En beginnen doen we zoals in ‘t echt met enkele kleinere, minder belangrijke categorieën. Maar wel met een mooie winnaar dan : Marc Coucke! Puur technisch bekeken is de ondernemer geen acteur en zelfs geen échte West-Vlaming, maar nu de Omega Pharma-topman zowat de helft van Oostende bezit, hebben we hem al lang in onze armen gesloten. Hij krijgt de prijs voor zijn gedurfde parade van 50 tinten paars en violet, met uiteraard een eervolle vermelding voor zijn druivenrankkostuum uit De Slimste Mens ter Wereld.
Beste decor : Rechtbank Brugge
2
Sowieso al geregeld het decor van bloedstollende thrillers, gore horror en occasioneel eens van een hilarische komedie, maar tegenwoord ook een écht filmdecor. De voorbije jaren was de Brugse rechtbank sowieso al te zien in ‘De Rechtbank’ op Vier, maar het Hof van Assisen werd ook gebruikt als setting voor films. Eerst nog voor Het Vonnis van Jan Verheyen en recent ook voor D’Ardennen, een nieuwe film van Ruben Pront met Veerle Baetens en Kevin Janssens.
Beste kortfilm : Baghdad Messi
3
Een categorie waar we eigenlijk zelfs twee volwaardige kandidaat-winnaars hebben. Zo is er Wannes Destoop uit Waregem. Wannes gooide al hoge ogen met zijn eerste kortfilm, Badpakje 46, en heeft nu met Billy The Bully een nieuwe kortfilm uit. De award gaat even niet naar hem, maar naar Baghdad Messi. Die film is een productie van Kobe Van Steenberghe en geboren Hulstenaar Hendrik Verthé van het Belgisch productiehuis a team productions. Baghdad Messi verzamelde al zo’n 50 prijzen op filmfestivals over de hele wereld en is dan ook een terechte winnaar van een West-Vlaamse Oscar.
Beste animatiefilm : Astérix, le domaine des dieux
4
Hoewel de meest vermaarde productiehuizen voor animatiefilms in Gent, Brussel of over de taalgrens gevestigd zijn, loopt er toch ook flink wat West-Vlaams talent rond. Ook aan de overkant van de kleine en de grote plas trouwens. Een Brugs cineastenduo leverde een verdienstelijk werk af met een animatiefilm over bijen, maar de award gaat naar Freek Quartier, voor zijn bijdrage aan Astérix : le domaine des dieux, de duurste Europese animatiefilm aller tijden.
Beste niet West-Vlaamse film : Peekay
5
De beste niet West-Vlaamse films van het voorbije jaar zijn natuurlijk Birdman, Boyhood en The Grand Budapest Hotel, maar omdat we toch graag een lokale toets hebben, opteren we hier voor ‘Peekay’ (of PK), de Bollywoodprent die zich deels in Brugge afspeelt. De film werd de meest succesvolle Indische prent aller tijden en haalde ook de internationale box office top tien in het openingsweekend.
Beste Oscar : Oscar Duarte
6
© BELGA
Geen oscaruitreiking zonder ‘Oscar voor beste Oscar’, vinden wij. Oscar Coulembier uit Ieper werd in 2014 de oudste mannelijke West-Vlaming ooit, maar hij overleed helaas iets later. En Oscar & The Wolf gaf uiteindelijk verstek voor het Cactusfestival, dus die moeten ook niet winnen. Zodoende is er in deze categorie dan maar een (eerste?) prijs voor Club Brugge. De Costa Ricaanse verdediger van blauw-zwart bevestigt zijn klasse en is dit seizoen een vaste waarde in het elftal van Michel Preud’homme. Tot beste acteur zal Duarte het gelukkig niet schoppen, want hij maakt zich niet schuldig aan al te veel theater op de grasmat.
Beste actrice : Maaike Cafmeyer
7
© © VRT
Takkoord, strikt genomen was Maaike het afgelopen jaar niet te zien in een film, maar voor ons blijft ze toch de beste actrice van West-Vlaanderen en ver daarbuiten. Bovendien was er in 2014 heel wat Maaike. Haar passage in Eigen Kweek zinderde nog na en uiteraard was ze ook nog te zien in Aspe. Maaike Cafmeyer was ook te zien in het bekroonde Marsman én werkte vooral aan de opnames van die nieuwe West-Vlaamse topreeks : Bevergem (dit jaar op tv). De actrice is dit jaar ook Master van het Filmfestival van Oostende en bovendien staat dat altijd goed op een rode loper, zo’n Maaike Cafmeyer.
Beste acteur : Guga Baùl
8
Moeilijke categorie, want flink wat straffe acteurs in de West-Vloanders altijd. De ene was dit jaar actiever dan de andere, maar toch zoals steeds weer keuze zat. Matthias Sercu (Marsman), Wim Opbrouck (Bowling Balls, In Vlaamse Velden), Louis Talpe (De Ridder), Wim Willaert (Wien for Life, Bevergem,…) en Stefaan Degand (De Biker Boys) lieten allemaal mooie dingen zien, maar de prijs gaat toch naar Guga Baúl. De komiek, acteur en imitator is een van de sterkhouders van Tegen De Sterren Op en levert feilloze na feilloze imitatie af, van onder meer Piet Huysentruyt, Otto-Jan Ham, Geert Hoste, Frank Bomans, Peter Vandenbempt en ga zo maar door.
Beste regie : Lichtfront
9
Ja, we weten dat Lichtfront géén film was. Of toch nog niet. Maar dat wil niet zeggen dat de boel niet netjes geregisseerd moest worden. De menselijke ketting van licht werd dé blikvanger van GoneWest, het cultureel herdenkingsproject van West-Vlaanderen.
Beste film : Lucifer
10
Nog maar pas uit en zeker niet de grote publiekstrekker, maar de derde film van Bruggeling Gust Van den Berghe, is op z’n minst ‘interessant’ te noemen. Van den Berghe viel al in de prijzen met zijn debuut ‘En waar de sterre bleef stille staan’, gebaseerd op een tekst van Felix Timmermans en met de opvolger, ‘Blue Bird’, naar een vertelling van Maurice Maeterlinck. Beide films werden geselecteerd voor het festival van Cannes en sleepten her en der prijzen in de wacht.
Met ‘Lucifer’ breit Van den Berghe een einde aan zijn trilogie van de vergeten literaire grootheden uit de Lage Landen. In het treurspel van Joost van den Vondel passeert de engel Lucifer in zijn val van de hemel naar de hel het aards paradijs. Bij Van den Berghe is dat paradijs een dorpje in Mexico waar de duivel een oude vrouw doet twijfelen aan haar geloof en haar kleindochter verleidt. Dit keer liet Van den Berghe een speciale lens ontwikkelen, met het cirkelvormige beeld tot gevolg.
Veruit de beste West-Vlaamse langspeelfilm van het voorbije jaar, mogelijk ook de enige.
De Lijsttrekker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier