10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is

© AFP
Frederic Vansteenkiste

Vrijdag 23 oktober is er de Dag van de Jeugdbeweging, een feestdag voor iedereen die lid is (of was) van Chiro, Scouts, KSA of een andere jeugdbeweging. En dat dat een goeie zaak is, mag duidelijk wezen!

Buiten spelen

1
10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is
© AFP

In deze tijden van Netflix, videogames en nichezenders lijkt het voor sommigen misschien niet evident, maar buiten spelen is echt wel een cruciaal onderdeel van het jong zijn. De krachten die je opdoet door in open lucht rond te hossen, te spelen en te rennen, vind je in geen enkele energy-bar of voedingssupplement terug. Met modder besmeurde kleren, schrammen, blutsen & builen of broeken met gaten op kniehoogte zijn -hoe pijnlijk soms ook- een bijzonder billijke prijs voor wat je er ervoor in ruil krijgt.

Eens weg van thuis

2
10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is

Tuurlijk is het aangenaam toeven in het warme huiselijke nest, maar er komt een dag waar je ook eens deugd hebt om er even uit te zijn. Elke week een namiddagje ravotten op een plein enkele straten verder en in de zomer tien dagen de hort op met een groepje -uiteraard verantwoordelijke- tieners die de lakens uitdelen in plaats van pa en ma.. We gaan hier niemand aansporen om zich aan het ouderlijk gezag en de vaste afspraken te onttrekken, maar het is een waardevolle ervaring om je af en toe eens te kunnen uitleven zònder dat je liefhebbende oudjes het allemaal in de mot houden. Maar flink zijn hé!

Ervaring opdoen

3
10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is

Heel wat nuttige dingen leer je al op school en thuis krijg je vanzelfsprekend ook een pak bagage mee, maar sommige skills ga je daar niet onder de knie krijgen. Of heeft je leraar wiskunde al eens uitgelegd waar je best een HUDO graaft? En heeft de dictiejuf je al eens voorgetoond hoe je in een uurtje een oninneembaar fort kan sjorren? We denken van niet, maar da’s niet erg. Het zijn occasioneel cruciale (maar soms ook volslagen nutteloze) voorbeelden van kennis ende kunde waar je doorheen je latere leven steevast kan op terugvallen. De dag dat je baas je op kantoor vraagt om voor een of andere presentatie een mastworp of een trompetsteek te leggen bijvoorbeeld.

Discipline

4
10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is

De legerdienst is al een tijdje afgeschaft en da’s wat ons betreft een goeie zaak. Het is niet echt meer van deze tijden dat het jonge volk verplicht een jaartje onder de wapens moet. Maar dat wil niet zeggen dat àlles aan die legerdienst zo dwaas was. Je hoort wel vaker dat je daar tenminste nog wat discipline mee kreeg, en respect voor gezag. Wel, die taak wordt voor een stukje opgevangen door de jeugdbeweging. Iedereen die ooit op kamp ging, weet vermoedelijk dat dat daar enkel vlot draait mits de gebruikelijke dagschema’s, formaties, rituelen en rolverdelingen werden gerespecteerd.

Op eigen benen leren staan

5
10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is

We hadden het al over skills, we hadden het al over discipline, maar in de jeugdbeweging leer je vaak ook gewone dagdagelijkse lifehacks die pure basiskennis zijn om het in het volwassen leven een tijdje ongeschonden te kunnen uitzingen. Aardappelen schillen? Een vuurtje maken? Eetbare van giftige bessen of paddenstoelen onderscheiden? Let maar goed op wat de leider zegt, het redt later misschien nog je leven!

Eh… volwassen worden?

6
10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is

Neen, je hoort ons niet vertellen dat kinderen in de jeugdbeweging moéten leren drinken. Maar laten we eerlijk zijn, ooit komt het er toch van en dan is het op zich misschien geen slecht idee dat die eerste ervaring met de verboden vrucht (alcohol hé, niet een van die giftige bessen), plaatsgrijpt in een duidelijk kader en een welomschreven setting van camaraderie. Het eerste pintje, het vrolijke gevoel daarna en de obligate kater the day after, het zijn altijd belangrijke herinneringen (als je er nog iets van weet natuurlijk) en ijkpunten. Maar uiteraard niet als die mannekes amper twaalf zijn, of in een verplicht sfeertje tiens.

Leren afzien

7
10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is

Oké, voor sommige mensen is het schillen van aardappelen of het leegdrinken van een Jupilerke misschien ook al afzien, maar we hebben het hier over het verleggen van de fysieke grenzen. Die helse dagtocht uitstappen ondanks de voeten vol blaren en je schoenen vol bloed, bibberend van de kou door regen en wind dat bosspel toch afwerken, de opstapelende vermoeidheid negeren en elke ochtend van dat kamp toch weer fris uit de veren op het appel verschijnen. Door de muur leren gaan, de Hulk heeft daar in zijn tijd ook deugd van gehad.

Iets doen voor de goeie zaak

8
10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is

Lid zijn van een jeugdbeweging, da’s af en toe ook eens denken aan de anderen. Eens de handen uit de mouwen steken en je inzetten voor de medemens die het wat minder makkelijk heeft, het hoort er ook bij. Of je dan sleutelhangers, wenskaarten of bloembollen gaat verkopen van deur tot deur, zelf koekjes of pannenkoeken bakt of vrijwillig een dagje gaat klussen in een bejaardentehuis… het zijn ervaringen die je tot een mooier mens maken. En het warme gevoel vanbinnen krijg je er gratis bij!

Vriendschapsbanden smeden

9
10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is

Misschien wel het mooiste aspect van de jeugdbeweging en iets dat je je leven lang meedraagt. Vrijwel iedereen die ooit lid was van een jeugdbeweging, houdt daar vaak enkele of zelfs vele blijvende vriendschappen aan over. Je deelt enkele jaren na elkaar unieke avonturen en niet meer te evenaren belevenissen, tijdens een periode in je leven waarin je jezelf vormt en je eigen toekomst volop aan het uittekenen bent. Geen wonder dat de vrienden en vriendinnen die je er vindt, heel dikwijls ook na het afscheid van de korte broek hetzelfde pad blijven volgen of het jouwe nog minstens regelmatig eens kruisen.

… of er zelfs een lief aan overhouden!

10
10 ultieme redenen waarom een jeugdbeweging een absolute must is

En ja, naast vriendschap heb je ook nog dat stapje verder. Niet zelden lopen de eerste stappen in de jeugdbeweging ook samen met de ontdekking van ‘meisjes’ (of ‘jongens’ natuurlijk) die géén klasgenootje, buur of familie zijn. En dat in een vrolijke, plezierige sfeer waar je de kans krijgt om elkaar perfect te leren kennen. Ze zijn dan ook niet te tellen, de huwelijken en immer voortbrandende liefdes die een eerste vonk vonden in het handje houden rond het kampvuur of een stiekeme zoen ergens in het struikgewas. Ander geflikflooi gaan we hier nu niet aanhalen, maar maak je op dat vlak vooral geen illusies, skills zijn nu eenmaal skills

En hop, weg van die computer nu. BUITEN SPELEN VERDORIE!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.