Danseres Pé Vermeersch maakt kortfilm met dichter Paul Demets

Pé Vermeersch.© Kurt De Schuytener
Pé Vermeersch.© Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele

De Kortrijkse choreografe en danseres Pé Vermeersch creëerde samen met dichter Paul Demets de kortfilm Ruim de huid voor de interactieve woordroute van Memento Woordfestival 2021, dat als thema ‘Verdwalen’ heeft.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De lang gekoesterde samenwerking tussen dichter Paul Demets en choreografe en danseres Pé Vermeersch is een feit. Wat eerst een liveperformance zou zijn is een intense ontmoeting geworden middels de kortfilm Ruim de huid . “We waren met het project begonnen net voor de allereerste lockdown. In deze onwerkelijke fase van coronatoestanden is het een buitenontmoeting geworden, coronaveilig, gefilmd in het Kortrijkse Leielandschap”, vertelt Pé.

“Ik zag het als een poëtische reis, gezongen en gedanst, een ervaring gegeven en gedeeld met dichter Paul Demets, in samenwerking met elektronicacomponist Peter Clasen. Blind het landschap, de huid en de ander ervaren: vervreemding wordt proeven.”

Omgevormd tot songs

Het resultaat is een beeldverhaal, gebaseerd op drie gedichten uit de jongste bundel van Paul Demets, De Hazenklager , in 2020 uitgegeven door De Bezige Bij. We kropen in elkaars huid, verdwaalden in landschappen, vervreemdden en ontmoetten elkaar ‘in een land dat ringeloort’ . Flarden van de gedichten werden omgevormd tot songs, mede dankzij de samenwerking met Peter Clasen.

De kortfilm Ruim de huid biedt een ervaring die onder je huid kruipt en daar nog een tijdje blijft zitten. “Een ontmoeting die we voort hopen te zetten, waarbij grenzen integer verlegd willen worden.” De video is te zien op YouTube, duurt elf minuten en is in samenwerking met Radical Hearts vzw voor de interactieve woordroute van Memento Woordfestival 2021.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.