In 2024 is het honderd jaar geleden dat er na de Eerste Wereldoorlog weer een eucharistieviering kon plaatsvinden in de Sint-Martinuskerk. De heropbouw van de plaatselijke kerk wordt herdacht met een tijdelijke tentoonstelling. “De heropening van de kerk betekende het orgelpunt van de Moorsleedse wederopbouw”, aldus initiatiefnemer Ludo Hameeuw.
Moorslede heeft sinds de zestiende eeuw een kerk pal in het centrum van de gemeente. De Sint-Martinuskerk geraakte tijdens de Eerste Wereldoorlog echter volledig beschadigd. “In 1916 waren er de eerste bombardementen, een jaar later werd de toren opgeblazen. Tijdens de Slag van Passendale geraakte de kerk helemaal verwoest”, aldus Ludo Hameeuw, die zich al jarenlang verdiept in de geschiedenis van de gemeente. Kort na WO I keerden de gevluchte Moorsledenaars terug naar Moorslede. De gemeente werd steen per steen terug opgebouwd. In september 1922 startte de heropbouw van de kerk, ongeveer gelijktijdig met de werken aan het gemeentehuis.
Symbool
“Enkele jaren voor het uitbreken van de oorlog waren er plannen om ramen te steken. De architect had die plannen zorgvuldig bewaard waardoor quasi dezelfde kerk kon nagebouwd worden.” Op paaszondag 18 april 1924 werd de Sint-Martinuskerk terug in gebruik genomen. Honderd jaar later prijkt de kerk nog steeds in het centrum van Moorslede. “De kerk is het symbool voor de heropbouw van de gemeente na een erg moeilijke periode”, aldus Ludo die de voorbije maanden een tentoonstelling uitwerkte omtrent de geschiedenis van de Sint-Martinuskerk. “Daarin belicht ik de voorbije 100 jaar, maar keer ik ook terug naar het verdere verleden. Aan de hand van panelen, foto’s, teksten en zelfs plannen breng ik vanaf 19 april de geschiedenis van het gebouw in beeld.”
De tentoonstelling, in de linkervleugel van de kerk, kan je tot eind juni bezoeken tijdens de openingsuren. Enkel op maandag is de kerk gesloten. Op vrijdag 19 april wordt de tentoonstelling feestelijk geopend.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier