Van 19 tot 21 april strijken de Floraliën neer in de Budafabriek in Kortrijk met het nieuwe belevingsevenement Jong Tuin Labo. Het is vooral op kinderen en gezinnen gericht, die workshops kunnen volgen rond bloemschikken, zelf bloemenpaneeltjes maken en meer over de natuur leren. “We bieden jonge mensen de mogelijkheid om hun liefde voor bloemen, planten en creativiteit te verkennen”, zegt directeur Pieter Toebaert
Zaterdag konden de kinderen en hun ouders workshops volgen om een paneeltje met mos te maken, de natuur te ontdekken, bloemen te schikken en kokedama te maken. Het Japans woord kokedama betekent letterlijk ‘mosbal’, en dat is precies hoe een kokedama eruitziet: een hangende of staande mosbal waarin een plant groeit. Een kokedama maken is een eeuwenoude Japanse tuinkunst.
Zonnebloem
Dorien, Syan, Stijn, Nele, Odette, Fergus, Bart, Morgane, Maël en Léa kozen bloemschikken bij monitor Marie van VTI Kortrijk. “Het is een plezier om met de kinderen te werken”, glundert Marie. “Het is een mooi initiatief voor de kinderen die zo planten en bloemen ontdekken en leren wat ze ermee kunnen doen”, zegt papa Bart.
“We hebben een mooie zonnebloem gemaakt en roze kraaltjes gebruikt”, glunderen de meisjes. Voor de kinderen zijn er zondag workshops over de zomer in huis, de Week van de Bij en foto’s maken van een bloemstilleven met bloemenfotograaf Hannes Couvreur.
“Jong Tuin Labo is een plek waar kinderen hun groene vingers kunnen ontdekken”
Zaterdag waren er voor de volwassenen in Buda Kitchen babbels over de Klimaattuin, ecologisch denken, ‘natuurlijk’ doen en een Stadssafari CinelmatiQ in samenwerking met Zorgbedrijf H. Hart.
Zondag zijn er babbels over een Geveltuin, stedelijke vergroening en biodiversiteit in de tuin. Het evenement is een samenwerking tussen de Floraliën, Stad Kortrijk, het Ministerie voor Natuur en Wauw, Workshops Architectuur & Urbanisme Workshops. Zondag is iedereen welkom tussen 9 en 17 uur in Budafabriek.
Liefde voor bloemen en planten
“Kinderen kunnen er tuinbouwdetective spelen, natuurworkshops volgen, een kruidenhoek ontdekken, alles leren over bijen of verhaaltjes luisteren in de voorleeshoek. De ideale manier om bij te leren over (kamer)planten en bloemen, tuinen, biodiversiteit en ecologie.”
“We zijn verheugd om jonge mensen de mogelijkheid te bieden om hun liefde voor bloemen, planten en creativiteit te verkennen. Jong Tuin Labo is een plek waar ze hun groene vingers kunnen ontdekken”, besluit Pieter Toebaert als algemeen directeur van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier