Stropers zijn klaar voor 60ste carnavalsstoet

We herkennen van links naar rechts Prins Bjorn Moeyaert, (Botteltje), keizerin Kaithlyn Claeys, oma Laurette, Joris Deschepper, Katleen Verhamme, Karlien Decloedt met Sem Vandenbon op de arm, Guido Vercruysse, Daphné Vandenbon met Mats Vandenbon op de arm, voorzitter Roland Vandenbon en Dieter Vandenbon. De kinderen vooraan zijn Milan Verhaeghe en jeugdkeizer Owen Verhaeghe. © BC

De Orde van de Stropers maakt zich klaar voor de 60ste carnavalstoet in Veldegem op zondag 17 maart. “Aan deze jubileumeditie nemen er 37 wagens deel, de helft meer dan vorig jaar”, blikt voorzitter Roland Vandenbon tevreden vooruit. “We hebben ook nog een verrassing voor deze bijzondere verjaardag. Nu enkel nog hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn.”

De 60ste carnavalstoet vertrekt op zondag 17 maart om 15.11 uur in Veldegem. “Een jubileumeditie dus”, begint Roland Vandenbon (67), die in 1991 zijn eerste stoet meemaakte met de Orde van de Stropers. Ook zijn vrouw is al 34 jaar betrokken bij de Orde. Sinds 2007 is Roland voorzitter van de Veldegemse carnavalsvereniging. “De eerste stoet dateert van het jaar 1961 en die had plaats op de wijk De Langenhoek.”

Dit jaar heeft de Orde een nieuwe keizerin. “Dat is Kaithlyn Claeys. Wie drie keer achtereenvolgens verkozen wordt, krijgt die titel. Kaithlyn was de voorbije twee jaar prinses en is nu dus keizerin. Ze is daarmee onze zesde keizerin”, vervolgt Roland. “Bjorn Moeyaert, beter bekend als ‘Botteltje’ , is voor het tweede jaar op rij onze prins. We hebben ook een jeugdkeizer, dat is Owen Verhaeghe.”

Er nemen 37 praalwagens deel aan de carnavalstoet in Veldegem. “Dat zijn er twaalf meer dan vorig jaar. De helft extra dus. We zijn daar uiteraard heel blij mee. Vorig jaar waren er minder carnavalswagens omdat we toen net het jaar na corona waren. Wat eveneens meespeelde, is dat er toen ook carnaval was in Lombardsijde. Dit jaar zijn we alleen met ons carnaval.”

De wagens komen uit West- en Oost-Vlaanderen en uit Nederland. “Bovendien mogen we de top van de stoet uit Heist verwelkomen. Zelf hebben we onze carnavalswagen uitgewerkt in het thema ‘Flowerpower’. Via deze weg wil ik ook eens onze wagentrekkers Wilfried Vanacker en Joris Deschepper in de bloemetjes zetten. Zij brengen ons naar stoeten in heel West-Vlaanderen. Op de boerderij van Joris mogen we al vele jaren onze wagen stallen. Ook zonder de steun van het gemeentebestuur en de talrijke sponsors zouden we niets zijn voor de organisatie van de stoet.”

Voor de 60ste editie heeft de Orde van de Stropers een verrassing in petto. “Maar een verrassing zou geen verrassing zijn als ik die hier nu al zou verklappen. Daarom nodig ik iedereen uit naar Veldegem. Er zijn trouwens ook twee Veldegemse groepen die met een wagen in de stoet lopen, namelijk de Sportavrienden en Slagerij Decock-Tuinen Taveirne.”

Carnaval in Rio

De peetvader van de Orde van de Stropers maakte zopas het wereldberoemde carnaval in Rio de Janeiro mee. “Het was subliem en met niets te vergelijken. Een sambadroom. Met geen woorden te omschrijven in feite. Prachtige kostuums en wagens in alle kleuren van de regenboog. We hebben de grote parade meegemaakt waaraan de zes beste sambascholen deelnemen, elk met 3.000 figuranten en wagentrekkers. Goed voor een tocht van 18.000 mensen dus. Die parade startte ‘s namiddags om 17 uur en duurde ‘s anderendaags tot 7 uur in de ochtend. Liefst 85.000 toeschouwers van over de hele wereld keken toe vanuit de tribunes en loges. De scholen werkten allemaal een thema uit. Zo werden bijvoorbeeld de goden van de zee uitgebeld. Je moet het beleefd hebben om te weten hoe fenomenaal heel dit gebeuren is. We hebben onze ogen en oren enorm de kost gegeven”, glundert Roland.

Biljartlaken

“De figuranten dansten op en rond wagens die drie verdiepingen hoog waren. Wagens van 8 meter breed en 30 meter lang. Die wagens kunnen niet draaien, maar dat moet ook niet want de baan – die enkel gebruikt wordt voor deze parade – is een kilometer lang en loopt rechtdoor. Die paradeweg ligt er bij als een biljartlaken. Dat komt door een speciale coping die gebruikt wordt. Of we zo’n coping ook kunnen gebruiken voor de stoet in Veldegem? Zeker, maar dat zullen we moeten vragen aan het gemeentebestuur”, lacht Roland.

Sambaschool

Na de parade bezocht het gezelschap – Roland had ook zijn echtgenote Karlien en vriend Guido Vercruysse en een twintigtal carnavalisten uit Vlaanderen mee – een sambaschool. “Dat kan alleen maar na de parade, want ervoor wordt alles top secret gehouden. Of ik in Rio ideeën opgepikt heb voor ons carnaval? Zo’n carnaval hier installeren is onhaalbaar, want daar wordt een heel jaar lang met man en macht aan gewerkt. Maar we zullen er op zondag 17 maart een mooi carnavalsfeest van maken. We hopen dat de weergoden ons goedgezind zullen zijn”, besluit de voorzitter van de Orde van de Stropers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier