Op 11 februari weer Nacht van de Musea en Galerijen in Oostende

Anastasia Goncharova. © PETER MAENHOUDT
Dany Van Loo

Kunstliefhebbers, haal jullie agenda boven: op zaterdag 11 februari zwaait artistiek Oostende de deuren open tijdens een inspirerende editie van De Nacht van de Musea en de Galerijen. Een recordaantal kunsthuizen, verspreid over de hele stad in de Stad aan Zee tekenen present.

“Eigen kunstgalerie was droom die uitkwam”

Wie bij de bekende bakkerij Wallecan in de Anwerpenstraat 2 brood of taartjes gaat halen, kreeg er vorig jaar een onverwachte en kunstige bonus bij. Bakker Antoon en zijn partner Anastasia Goncharova openden pal naast de bakkerij een indrukwekkende kunstgalerij, waar de bakkersvrouw haar werk exposeert.

Een parel in de Oud Hospitaalwijk: zo beschreef schepen van Cultuur Bart Plasschaert (CD&V) de Art Gallery van Anastasia op de opening ervan, precies een jaar geleden. Sindsdien heeft kunstminnend Oostende al uitgebreid kunnen kennismaken met het ongemeen mooi ingerichte gelijkvloers en kelderverdieping van de imposante herenwoning en meteen ook met het opvallend werk van de kunstenares. Je kan haar trouwens regelmatig aan het werk zien door het grote raam dat op de straat uitkijkt. “Een galerie om eigen werk te exposeren: het was een droom die uitkwam”, vertelt Anastasia. “We hebben er heel wat werk en energie ingestoken, maar ik ben nog steeds opgetogen met het resultaat. Kust was altijd een van mijn grote passies. Ik volgde jarenlang les aan de Oostendse Kunstacademie en heb sindsdien mijn eigen stijl kunnen perfectioneren. Ik teken, schilder en ben heel gepassioneerd door het kubisme. Ik experimenteer bovendien heel graag met kleur en beeld. In mijn werken wordt de realiteit van dat beeld dan ook gebroken door kleuren, vlakken en lijnen. Door mijn abstracte visie op de wereld komt mijn kunst tot leven”, vertelt Anastasia Goncharova.

Joke Neyrinck, ofte Jook Doodle.
Joke Neyrinck, ofte Jook Doodle. © PETER MAENHOUDT

Joke Neyrinck: “Visueel levenslied in beschermd herenhuis”

Het werk van Joke Neyrinck, internationaal bekend als kunstenares Jook Doodle Woman, is op zich al meer dan de moeite waard om haar kunststudio tijdens De Nacht van de Musea en Gaanderijen te bezoeken, de locatie in een beschermd herenhuis in de Muscarstraat 10 voegt daar nog een extra dimensie aan toe.

Wie tekent af en toe in een verloren moment niet eens een vormpje of een gezichtje op een stukje papier? Voor Joke Neyrinck is het haar handelsmerk, haar ‘way of life’ geworden. En dat is eraan te zien. Haar doodles of droedels – figuurtjes en tekeningetjes die regelrecht uit haar rijke fantasie ontspruiten – sieren uitgebreid de gangen, muren en kamers van haar beschermd herenhuis in de belle-époquewijk. Dat deelt met haar man Augustijn Vemandere, musicus en zoon van, en dat herbergt ook haar atelier. “We vonden het destijds leuk om het interieur wat op te frissen en het huis als canvas te gebruiken’, vertelt Joke. “En ik ben sindsdien niet meer gestopt. In mijn neo-pop en neo-surrealistische doodletekeningen laat ik mijn dromen en fantasieën de vrije loop. De tekeningen zijn doorspekt met surreële taferelen, waarin de humor niet ontbreekt. Al met al lijkt dit nog het meest op een visueel levenslied.”

Joke Neyrinck studeerde grafisch ontwerp aan de Arteveldehogeschool in Gent. In 2014 won ze de Lumen Art-wedstrijd en belandden haar schilderijen en tekeningen in New York, Londen en Berlijn. Misschien vindt u hier ook ideeën om uw muren te beschilderen.

Mieke Drossaert.
Mieke Drossaert. © PETER MAENHOUDT

Mieke Drossaert: “Als mijn kunst de mensen raakt, ben ik gelukkig”

Een bezoek aan MD123 Art Studio van de 70-jarige kunstenares Mieke Drossaert is meteen kennismaken met een heel divers oeuvre.

Mieke Drossaert mag dan alom bekend zijn voor haar street art en haar Tiny People-creaties, de kranige en enthousiaste kunstenares heeft veel meer in haar mars. Mieke woont en werkt in Oostende en heeft haar atelier in de Zwaluwenstraat 123: de MD123 Art Studio. Zij verwierf haar basistechnieken aan de academie van Mechelen en heeft die inmiddels verfijnd en naar haar hand gezet. “Ik ben heel blij met mijn vast atelier, waar ik de bezoekers op een passende manier mijn werken kan tonen”, vertelt Mieke. “Zij zullen er op 11 februari uitgebreid en in een gezellige sfeer kunnen kennismaken met niet alleen mijn schilderijen, maar ook mijn handgetufte en jacquard tapijten en glaswerk. Daar leg ik voor deze bijzondere gelegenheid de focus op en ik hoop de mensen ermee te verrassen. Als mijn kunst mensen raakt, ben ik gelukkig. Dit is trouwens de eerste keer dat ik aan dit evenement deelneem en ik kijk er erg naar uit.”

Mieke Drossaert mag gerust een buitenbeentje genoemd worden. “Ik vind inderdaad dat er behoefte is aan beelden die niet in de constante beeldenstroom passen”, zegt ze daarover. In 2021 was ze een van de kunstenaars die geselecteerd werden voor het kunstenfestival Crystal Ship en als illustrator maakte ze eveneens Oostendse sprookjesboeken. Vorig jaar werd ze nog genomineerd voor een Vlaamse Cultuurprijs.

Een programma om U tegen te zeggen

Van een reis naar de maan tot een herenhuis vol droedels, van klassiek naar modern, van de grote musea tot de gezellige galeries en alles wat daartussen ligt: stellen dat de komende editie van De Nacht van de Musea en de Galarijen voor elk wat wils biedt, is de waarheid nog oneer aandoen. Dit jaar vallen er niet minder dan 46 locaties gratis te bezoeken en dit telkens van 14 tot 22 of 23 uur.

Het programma bevat naast tal van galerijen en artstudio’s dit jaar ook enkele performances en daar zitten enkele heel opvallende tussen. In galerie Passion 4 Wood kan je de creatie van een ijssculptuur bijwonen. Uit ijsblokken van maar liefst 120 kg hakt en beitelt beeldhouwer Maximus een sculptuur die maar een kortstondig leven is beschoren. In de Anglicaanse Kerk is de performance Zelfredzaamheid door kunstenaar Matthieu Lobelle te zien. Ook in Astropolis, waar sterrenkunde en ruimtevaart samenkomen in één boeiend verhaal, zal zowel oud als jong zijn of haar gading vinden. Naast de expo ‘Race naar de Maan’ krijgen de bezoekers ook de kans – bij helder weer uiteraard – om naar de planeten Mars en Jupiter te turen.

Muziekoptredens

In heel wat locaties kan je trouwens genieten van muzikale optredens. Dat is onder meer het geval in Expo 18 in de IJzerstraat, de Pottery en de Kunstkamer, beiden in de James Ensorgalerij, en galerie Beausite op de Albert I-promenade.

Op 11 februari vieren de Kunstacademie aan Zee (KAZ) en het Conservatorium aan Zee (CAZ) trouwens dubbel feest. De Dag van de Academies is een jaarlijks event waarop alle academies voor deeltijds kunstonderwijs hun bruisende werking in de kijker zetten. Beide kunstscholen verwelkomen je graag op hun toonmomenten. Info op www.conservatoriumaanzee.be en www.kunstacademieaanzee.be.

Dat alles is erg naar de zin van schepen voor Cultuur Bart Plasschaert (CD&V). “Het grote aantal deelnemers bewijst dat ook de private markt toekomst ziet in de culturele groei van onze stad. De muzikale ondersteuning van het Conservatorium aan Zee op diverse locaties is een meerwaarde voor zowel deelnemers als bezoekers en een mooie wisselwerking tussen twee cultuuractoren.”

Alle info en deelnemende locaties vind je op www.oostende.be/denacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier