Legio XI CPF is gastheer op dertiende Romeins Weekend

Zondag 19 en maandag 20 mei strijkt het laat-Romeinse leger neer in Oudenburg. (foto Fannia - www.legioxi.be)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Op zondag 19 en maandag 20 mei, tijdens het pinksterweekend, ontvangt de stad opnieuw duizenden bezoekers voor het Romeins Weekend, intussen aan zijn dertiende editie toe. Thema is deze keer laat-Romeinse leger.

“Legio XI CPF is gastheer. Net als het nieuwe museum zal het evenement zich richten op het leven in en rond het fort rond het jaar 325 na Christus. Hiervoor worden er zoveel mogelijk goed uitgeruste vierde-eeuwse soldaten opgeroepen. Ook zullen burgers, kooplui en ambachtslieden uit deze periode figureren”, duidt Miguel Boterman, verantwoordelijk voor de organisatie van het weekend.

Workshops

“Er wordt een groot militair – en het mag gezegd – spectaculair kamp gebouwd op het terrein achter de Abdijhoeve. In het Abtspark komen de ambachtslieden en handelaars hun vaardigheden tonen en hun vak uitoefenen. Een belangrijk aspect van dit evenement is een reeks verschillende workshops waarin volwassenen en kinderen worden getraind tot Romeinse soldaten om de sterkte van het garnizoen van het nieuw herbouwde castellum te versterken. Er zal een medische inspectie zijn, marcheertraining, zwaardtraining, boogschieten, slingeren…”

Aan de allerjongsten is ook gedacht. In het Abtspark werd een houten speeltoestel neergezet. Dat speeltuig maakt een mooie brug naar het museum. Het bestaat uit twee speeltorens die door een loopbrug met elkaar zijn verbonden. Het geheel verwijst naar een poortgebouw van een Romeins fort.

Gratis

Ook aan de honger en dorst wordt gedacht met foodtrucks en een gezellig terras. De toegang tot het Romeins Weekend is volledig gratis. En wie op die dagen het museum wil bezoeken, kan dat aan halve prijs. De officiële heropening is gepland op vrijdag 17 mei. De dag erna, op zaterdag 18 mei, wordt een dagvullende lezingenreeks georganiseerd. Een vijftal eminente sprekers komt vertellen over het Romeinse fort van Oudenburg en andere laat-Romeinse aspecten. De inschrijvingen zijn hiervoor al afgesloten.

Info: ram.oudenburg.be/ram.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier