“Het concept blijft aanslaan”: Zonnebeke klaar voor de 43ste Zonnebatjes

We zien de organisatoren Kristof Noyez, Kristof Foulon, Bruno Mylle, Hans Bouten, Luc Blondeel, Rik Vermeeren, Tibo Bouckaert, Stijn Andries, Michiel Ostyn, Karen Hoflack, Gregory Verfaillie en Joeri Gruwier. © Zenon Bekaert
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni zijn er opnieuw Zonnebatjes in Zonnebeke. Sinds jaar en dag is dit samen met de Beselaarse Heksenstoet de grootste publiekstrekker op de plaatselijke evenementenkalender.

Alles ontstond in 1979 op initiatief van het toenmalige NCMV. Dit was toen eerder kleinschalig, want alles was voorbehouden voor de plaatselijke middenstand. In 1999 zorgde het nieuw opgerichte batjesplatform voor de ommekeer, toen de deur werd opengezet voor deelnemers van buiten de gemeentegrenzen. “De pioniers legden de basis en wij hebben verder gebouwd”, zegt Kristof Noyez. “De laatste jaren kenden de Zonnebatjes een nooit gezien succes. Met meer dan 100 deelnemers, zonder de marktkramers, halen we een heel mooi cijfer. Voor een gemeente als Zonnebeke is dit een topper. Met de Zonnebatjes willen we volk naar Zonnebeke lokken en de lokale handel steunen. Het is immers de bedoeling dat de deelnemers er iets aan verdienen. Na meer dan 40 jaar 30.000 bezoekers trekken is toch sterk. We worden als kleine Westhoekgemeente door veel grotere gemeenten of steden benijd om wat we hier jaarlijks neerzetten. Persoonlijk vind ik het nog altijd een huzarenstukje om de diverse centrumstraten te vullen. In de aanvangsjaren duurden de Zonnebatjes één dag, nu is het evenement uitgegroeid tot drie dagen. Ondanks de jaren blijft het concept aanslaan bij de mensen.”

Nacht van Zonnebatjes

De Zonnebatjes starten met de Preparty op 31 mei. De Preparty trapt af om 20 uur op het pleintje aan het jeugdhuis van Zonnebeke en de toegang is gratis. Dit jaar staat dj Sjonnie Oaverechts centraal. Twee uur lang draait hij muziek van alle tijden. De avond wordt afgesloten met dj Tibo met sfeer tot in de vroege uurtjes. Op zaterdag 1 juni is er in het prachtige kader van het kasteeldomein de Nacht van de Zonnebatjes met sfeer en ambiance vanaf 17 uur. Er zijn optredens van Johan Veugelers, Steve Tielens, Get Ready, Jettie Pallettie, Christoff, Regi en de Bromeo’s. Tussen de optredens zorgen dj Dave en dj Danny dat de ambiance en de sfeer continu op peil blijven met hun aanstekelijke muziek en energieke interactie met het publiek.

Braderie

De festiviteiten sluiten af op zondag 2 juni met de traditionele braderie. Meer dan 100 lokale ondernemers worden dan aangevuld met marktkramers in de centrumstraten. “Dit jaar nodigen we iedereen uit op een speciale markt tussen de anderen: de 100% West-Vlaamse Belevingsmarkt, waar bezoekers naar hartenlust kunnen proeven van het metier van onze lokale producenten”, vult Kristof aan.

“In de Langemarkstraat gaat de achtste editie van Place du Tertre door met meer dan 100 kunstenaars en creatievelingen. Er zijn ook diverse liveoptredens. Zo is Kartje Kilo aanwezig met Mano Sport. Het duo komt er hun 20ste verjaardag vieren, want hun allereerste optreden was 20 jaar geleden op de Zonnebatjes. Ze zijn te zien in de Roeselarestraat ter hoogte van d’Oude Timmerie. Verder zijn er optredens van The Puppeteers, Chris Capoen, Jacco Ricardo, Partytrooperz en nog veel meer. Wie van straattheater houdt komt zeker ook aan zijn trekken. De straten zullen echoën met het geluid van een tijd die we alleen uit verhalen kennen, terwijl gigantische wezens die we voor uitgestorven hielden weer tot leven komen, met twee reusachtige dieren uit de prehistorie.”

Tickets voor de Nacht van de Zonnebatjes zijn verkrijgbaar via www.zonnebatjes.be en bij diverse voorverkooppunten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier