Festival Dranouter sluit vijftigste editie af met 55.000 bezoekers en twee West-Vlaamse bommetjes

Het was ook zondag over de koppen lopen op Festival Dranouter. (Foto EF) © Eric Flamand
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met Compact Disk Dummies en GOOSE koos de organisatie van Festival Dranouter ervoor om de laatste dag van haar jubileumeditie af te sluiten met dé West-Vlaamse partybands bij uitstek, maar ook voor de liefhebbers van traditionele folk, ingetogen singer-songwriters of de vergulde kinderliedjes van Kapitein Winokio kwamen zondag volop aan hun trekken.

Hoewel het zaterdagavond stevig regende in het dal tussen de Kemmelberg en de Rodeberg, lag het festivalterrein er zondag prima bij voor de laatste dag van Festival Dranouter. “Gelukkig zijn we hier goed voorzien op alle omstandigheden”, zegt directeur Bavo Vanden Broeck. “Bij regen of zon zijn er voldoende shelters aanwezig, er ligt een houten vloer in alle festivaltenten, de vloer verbindt alle podia en themabars, er is gratis water te verkrijgen… Bovendien staan onze vrijwilligers paraat om bij te springen waar nodig. En wie een keer op het festival is, laat zich helemaal meeslepen in de vibe.”

Muziekvakantie

Geen sprake dus van modder, aan sfeer en ambiance was er daarentegen geen gebrek. “Zowel publiek, vrijwilligers als partners telden af naar deze jubileumeditie ’50 Years Of New Traditions’. Deze feesteditie was dan ook voor het eerst ooit uitverkocht in voorverkoop”, gaat Bavo Vanden Broeck, organisator van Festival Dranouter. “Jaar na jaar groeit de interesse in onze muziekvakantie. Wie de microbe een keer te pakken heeft, is vertrokken. Met een recordopkomst van 55.000 aanwezigen over het volledige festivalweekend is dit een editie die iedereen zal bijblijven.”

De Koer

Festival Dranouter ‘Festival Of New Traditions’ doopte de editie van dit jaar om tot ’50 Years Of New Traditions’, met een terugblik op de voorbije vijftig jaar, maar ook met focus op de toekomst. “Ons nieuw folkpodium De Koer katapulteerde de festivalgangers terug naar 1975”, zegt Bavo Vanden Broeck. “De jam-sessies op het terrein en de guests die Jan De Smet meenam voor z’n muzikale intro’s zijn maar enkele voorbeelden van de knipogen naar het heden en verleden.”

Special guest Brihang

De vooruitblik naar de toekomst deed Festival Dranouter onder meer door voor Compact Disk Dummies en GOOSE als afsluitende acts. De gebroeders Coorevits mikten met veel enthousiasme en de nieuwe plaat ‘Signals’ onder de arm op de dansbenen, maar het waren hun oudere hits The Reeling en Girls Keep Drinking die voor de meeste heupbewegingen zorgden. Als kers op de taart dook plots niemand minder dan Brihang – afsluiter op zaterdag – uit de coulissen om hun mash-up van I remember en Steentje te brengen.

Avond vol dansen

Nog voor de headliner van de avond op het podium kwam, was het publiek in de Chateau al hun grootste hit ‘Synrise’ aan het meezingen. GOOSE is misschien niet de meest typische, maar wel de ideale afsluiter van deze vijftigste editie van Festival Dranouter, zo blijkt. Het was voor hen de eerste keer ooit dat ze op het podium van dit festival mochten staan en ook meteen hun laatste show deze zomer. “Zij zijn geen typische Dranouterartiest maar voor dit jubileum mag het al eens wat meer zijn. We wilden dat de laatste avond er een vol dansen en feest zou worden”, zegt woordvoerder Sofie Pauwels van Festival Dranouter.”

Jubileum

Veel bindtekst had GOOSE niet nodig, want van de eerste tot de laatste minuut was hun optreden een groot feest bomvol energie. “Ah hier kunnen we geweune klappen. Eindelijk zijn we hier gerakt. Waarom e da zo lang gedeurd?”, zei frontman Mickael Karkousse, die iedereen erop wees dat ook GOOSE een jubileum te vieren heeft. De groep Kortrijk bestaan immers twintig jaar. Voor die gelegenheid hadden ze een cadeautje mee. Een gelukkige jarige uit het publiek werd getrakteerd op een T-shirt van GOOSE.

Ovatie van twee minuten

De grondplaten in de Chateau daverden onder het vele gespring. Dat het publiek het optreden kon smaken, stond als een paal boven water. Maar liefst twee minuten werd er geroepen voor meer, weliswaar tevergeefs. Wie nog meer wilde dansen moest zich reppen naar de Palace waar dj Jeroen Delodder nog een allerlaatste feestje bouwde. “We kijken terug op een zeer geslaagd festivalweekend”, besluit Bavo Vanden Broeck. “De zaterdag- en weekendtickets blijven de meest populaire tickets, maar ook de vrijdag zit duidelijk in de lift. Ongeveer de helft van de festivalgangers kiest ervoor om te overnachten op hun favoriete camping, waardoor die ook dit jaar volboekt waren.”

Festival Dranouter 2025

Nu kan het aftellen beginnen naar de 51ste editie van Festival Dranouter, die zal plaatsvinden op 1, 2 en 3 augustus. “We hebben geen intentie om te groeien in capaciteit, maar merken jaarlijks dat het festival populairder wordt. Wie er volgend jaar bij wil zijn, wacht dus best niet te lang om zijn tickets aan te kopen. Samen zijn, een community, de omgeving, beleving, familie en vrienden terugzien… Mensen beleven het festival alsof ze op reis zijn. Ze komen ontspannen terug, en tellen meteen al af naar het volgende jaar. In totaal mochten we over het volledige weekend op 55.000 bezoekers rekenen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier