Feest bij Hoeve Ter Kerst voor 20-jarig bestaan: “Mensen met beperking tellen hier mee en zijn gelijken”

Op de foto herkennen we links directeur Koen Staelens en Paul Vandenbroucke. Veerle Vanhoutte en Marieke Lewille staan rechts, samen met het team van de groendienst en het bezoekerscentrum. (foto EVG) © EVG
Redactie KW

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan organiseert Hoeve Ter Kerst in Gits op woensdag 1 mei een reeks festiviteiten op het prachtige domein. Van de jaarlijkse bloemenmarkt naar snoezelen met konijnen tot schapen scheren, voor elk wat wils op hun 20-jarig bestaan.

Sinds de aankoop van de hoeve en de aanpalende weilanden heeft Hoeve Ter Kerst zich in de loop van de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot een bruisende plek waar plaats is voor diversiteit. “Site Hoeve Ter Kerst viert een mijlpaal van 20 jaar groene inspiratie, maatschappelijk engagement en inclusie te midden van de groene omgeving van Onledemolen”, zegt directeur Koen Staelens. “In 2004 werd Hoeve Ter Kerst plechtig geopend en sindsdien is het oorspronkelijk bescheiden idee uitgegroeid tot een veelzijdige bestemming waar bezoekers worden verwelkomd in een oase van rust en sociale bedrijvigheid. Ons hoevecafé biedt niet alleen heerlijke streekproducten aan maar fungeert ook als een ontmoetingsplek waar mensen verhalen delen en samenkomen om feest te vieren.”

Bezoekerscentrum

“Elke woensdag en in het weekend kun je hier terecht voor koffie of een heerlijke maaltijd, allemaal klaargemaakt en geserveerd met de hulp van mensen met een beperking.”

Het bezoekerscentrum nodigt mensen uit om meer te leren over de rijke geschiedenis en de werking van Dominiek Savio en Mariasteen. “Ons bezoekerscentrum is in de zomer van 2005 open gegaan en ondertussen ontvangen we jaarlijks tot 6.000 bezoekers waaraan we ons inclusieve verhaal uitleggen. Er zijn vijf medewerkers met een beperking die continu hun verhaal brengen aan scholen, verenigingen, serviceclubs en zoveel anderen. Zowat 18 jaar geleden verkochten we 8 hectare grond aan de provincie en daarop werd intussen een bos aangeplant. Daarnaast biedt de speel- en leerboerderij zowel voor jong- en oud de mogelijkheid om in contact te komen met de hoevedieren die hier gevestigd zijn”, gaat de directeur verder.

“Er worden hier ook kinderkampen georganiseerd en onze collega’s van Dominiek Savio bieden ook hippotherapie aan voor hun schoolgaande kinderen. We krijgen dit jaar ook heel wat nieuwe dieren op onze boerderij zoals twee pony’s en een nieuwe koe, West-Vlaams Rood”, vertelt Marieke Lewille.

Oase van rust

Ook de sportliefhebber is op Hoeve Ter Kerst meer dan welkom. “Dankzij de goede samenwerking met de gemeente Hooglede, de provincie West-Vlaanderen en Westtoer zijn wij erkend als infopunt voor de regio en een uitverkoren stopplaats om even op adem te komen. Aanpalend is er zelfs het bos Ter Kerst en een parcours voor BMX- fietsen. Sinds 2015 hebben we 15 volkstuinen die elke tuinliefhebber kan huren om er naar believen te tuinieren”, klinkt het bij Ter Kerst.

“We tonen dat mensen met een beperking tot veel meer in staat zijn dan omstaanders vaak denken”

Wat hen echt uniek maakt is dat ze 21 mensen tewerkstellen waaronder in het eetcafé, de boerderij, het bezoekerscentrum en mensen die de site onderhouden. Site Ter Kerst is tevens een woon- en werkplek voor mensen met een beperking. Vorig jaar nog werd het nieuwe wooncomplex De Lysterbesse van Dominiek Savio ingehuldigd met 18 studio’s. Ook in de voormalige boerderij wonen nog mensen onder begeleiding. Na de talrijke verbouwingen geraakt de site stilaan uit de modder en maken ze alles in gereedheid voor de festiviteiten van 1 mei.

“We starten om 9 uur met onze jaarlijkse bloemenmarkt waar uiteraard bloemen maar ook artikelen van hARTwerk worden aangeboden. Vanaf 10.30 uur is er kinderanimatie en zijn er allerhande workshops. Bezoekers kunnen met de paarden op de foto, knuffelen met konijnen, schapen scheren, een huifkartocht maken… Bij de kippen worden er verhalen verteld en er zijn ook zaaiworkshops. De activiteiten zijn gratis en worden aangeboden tot 15 uur.”

Van ‘ochere’ naar ‘amai’

“Uiteraard wordt alles begeleid door de medewerkers waardoor bezoekers nogmaals kunnen zien tot wat onze mensen allemaal in staat zijn. We proberen hiermee te tonen dat mensen met een beperking tot veel meer in staat zijn dan omstaanders vaak denken. Mensen denken vaak ‘ochère’ maar we willen dat woord omdraaien naar ‘amai’ en zelfs ‘vaneigens’ want mensen met een beperking tellen hier echt mee en zijn gelijken”, vertelt de coördinator van het bezoekerscentrum Veerle Vanhoutte. (EVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier