Brugge 2030, de Brugse kandidatuur om in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa te worden, ging via een open oproep op zoek naar (kunst)projecten die verband houden met het thema ‘The art of Conversation’. Een onafhankelijke jury koos zeven projectvoorstellen. Laureaten Bert Larnout, Rodrigo Fraga, Frow Steeman, De Republiek in samenwerking met Relaas en FMDO, De Tank, Fika-huis en Roots Explosion ontvangen financiering van Brugge 2030 voor hun creatief project dat dit jaar nog gerealiseerd wordt.
Eind februari lanceerde Brugge 2030 een open oproep op zoek naar Brugse kunstenaars die aan de slag wilden gaan met het thema “The art of Conversation”. Net geen zestig Brugse kunstenaars of organisaties dienden een projectvoorstel in. Daarvan nodigde Brugge 2030 er 42 uit om hun project te komen pitchen.
Artistieke dromen
Een onafhankelijke jury beoordeelde de projecten. De juryleden waren Sofie Vaneeckhoutte (leraar en mede-oprichter van Klein Verhaal tijdens Brugge 2002), Silke Heusequin (communicatie-verantwoordelijke bij MA Festival en projectcoördinator bij De Letterie), Viktor Vandenabeele (coördinator van Jeugdhuis Comma en creatief actief als Viktoir Viktoir), Inès Nzeyimana (jurist en diversiteits- en inclusie-expert en culturele vrijwilliger Océane Bollé). Ze kozen zeven projecten die onder de vleugels van Brugge 2030 hun artistieke dromen mogen waarmaken.
De open oproep was toegankelijk voor alle Brugse kunstenaars, creatievelingen, organisaties en verenigingen. Het project moest nieuw talent, nieuwe vormen of nieuwe samenwerkingen tentoonspreiden. Uit net geen zestig interessante voorstellen konden de projecten van Bert Larnout, Relaas in samenwerking met De Republiek en FMDO, De Tank, Roots Explosion, Rodrigo Fraga, Fika-huis en Frow Steeman de jury overtuigen.
Blikken telefoon
Bert Larnout geeft de blikken telefoon uit onze jeugdjaren een upgrade. De Republiek, Relaas en FMDO slaan de handen in elkaar voor een vertelfestival. De Tank organiseert een Penalty Protest en wil met een performatieve voetbalmatch een gesprek op gang brengen over de afschaffing van de KVR.
Roots Explosion wil Brugge transformeren tot een bruisend centrum voor reggae en interculturele dialoog door workshops gericht op lokaal talent en een rub-a-dub avond ondersteund door een gerenommeerd soundsystem uit Groot-Brittannië. Kunstenaar Rodrigo Fraga wil Brugge teruggeven aan de Bruggelingen door de reclameboodschappen op billboards in de stad te vervangen door werk van lokale kunstenaars.
Fika-huis zal creatieve samenwerkingen organiseren tussen kunstenaars en mensen in herstel. Beeldend kunstenaar Frow Steeman gaat in gesprek met kwetsbare personen en assisteert hen bij een creatie. Alle projecten spelen zich af van nu tot december 2024 en hebben een startmoment voor de zomer.
Zeven kandidaten
In 2030 zal opnieuw een Belgische stad de titel “Culturele Hoofdstad van Europa” dragen. Er zijn zeven Belgische steden kandidaat: Kortrijk, Gent, Leuven, Turnhout, Brussel, Luik en Brugge. In het najaar van 2025 wordt officieel bekendgemaakt welke stad in 2030 de nieuwe titeldrager wordt.
Brugge 2030 stelt als thema voor hun kandidatuur “The art of Conversation” centraal, om via kunst en cultuur dialoog tussen mensen aan te moedigen. Op zaterdag 15 juni sluit Brugge 2030 haar evenementwerking af met een groot publieksevent “Let’s Talk 2030” in MaZ. Iedereen is welkom om te proeven van verschillende workshops, kunstige ingrepen en praatgrage installaties om zo te herbeleven wat Brugge 2030 het afgelopen jaar verwezenlijkt heeft en samen te dromen over de toekomst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier