Als er één wereldsong met Oostendse roots is, dan is het zonder twijfel ‘Daydream‘. Dit nummer van The Wallace Collection werd eind jaren zestig een nummer 1-hit in meer dan 20 landen. Sylvain Vanholme, een van de drijvende krachten van de band, groeide op in Oostende.
Sylvain debuteert eind jaren vijftig al op jonge leeftijd met het duo The Blueboys. Het is de beginperiode van de rock ‘n roll. In 1958 breidt het duo uit tot Bob Rocking & The Blueboys, de eerste Oostendse band in een typische rockopstelling. De formule van zang, gitaren en drums slaat aan en krijg navolging van onder meer The Seabirds, opgericht in het begin van de jaren zestig door Benny De Wilde. Ze beginnen als ‘imitators’ van vooral The Everly Brothers.
Benny kan Sylvain overtuigen toe te treden tot de band en ze beginnen eigen composities te schrijven. Oostende heeft zo zijn eerste populaire moderne band van eigen bodem. In de ‘Grote Belgische Variétéprijs van Volkswagen’ met bijnan 4.000 inschrijvingen van Radio Luxemburg eindigt de groep derde. Als de groep niet elders in het land optreedt, staat ze op het podium van de Venus, een kelderzaal naast cinema Capitole in de Langestraat. Ze spelen er soms zes uur per avond en dat zes dagen aan een stuk. Er volgen vier singles, maar na een paar jaar zit de klad erin. De drummer verlaat de band en Sylvain gaat studeren in Brussel. In 1964 speelt de band een laatste keer in dancing Elysee in de Langestraat.
Sylvain Vanholmezit na de split niet stil en richt in 1965 zijn eigen formatie op: Sylvester’s Team. De band zal een jaar of drie bestaan. Intussen studeert Sylvain en doet hij ook nog eens zijn legerdienst. In 1967 roept de beginnende artiest Pop de hulp in van Sylvester’s Team voor zijn single Doctor Henry. Achter Pop zit Lou Deprijck, die uitgroeit tot een hitschrijver van formaat.
Uit Sylvester’s Team groeit The Wallace Collection. De band scoort in 1969 een wereldhit met het tijdloze Daydream, goed voor meer dan twee miljoen verkochte exemplaren. Een halve eeuw later staat het op de 14de plaats in de Belpop 100 van Radio 1 en het wordt gecoverd door artiesten. De band heeft het in die succesperiode moeilijk door het vele toeren, persoonlijke verschillen, belabberd management en materiaaldiefstallen. In 1971 gaan ze uit elkaar.
Two Man Sound
Sylvain richt dan met Lou Deprijck het trio Two Man Sound op en dat wordt een hitmachine: Copacabana, Charlie Brown, Disco Samba… Vooral met die laatste, een medley van Braziliaanse sambanummers op een discobeat, is het kassa kassa. Daarna focust Sylvain zich op het producen van anderen. Hij werkt samen met The Kids, The Machines, Jo Lemaire en Gorki.
Korte comeback
In 1991 maakt The Wallace Collection een korte comeback in vrijwel de oorspronkelijke bezetting. Er worden zes nummers opgenomen en er verschijnt een vinylplaat Velvet Moon, gevolgd door een succesvol concert in de Bozar in Brussel. Het project wordt echter stopgezet wegens gezondheidsproblemen van twee groepsleden.
The Wallace Collection zit ondertussen in het collectieve geheugen. In 2005 wordt Daydream opgenomen in de Eregalerij van Radio 2. In 2016 krijgt Sylvain de Gouden Mathille in Oostende. Vandaag woont Sylvain nog steeds in Brussel en hij zakt hij regelmatig af naar Oostende, de stad waar het allemaal begon.
Frank Vermang is de auteur van het boek ‘Oostende :::: rock & roll’ over de geschiedenis van de Oostendse muziekscene. p>
Oostendse muziekgeschiedenis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier