In de categorie ‘legendarische Oostendse gitaristen’ verdient Danny Bossaer ongetwijfeld een plaats in de top vijf. En niet alleen omdat hij de vaste gitarist was van soullegende Marvin Gaye, toen die hier verbleef.
Danny hoorde als kind zijn oudere broer Ray, gitarist van The Swallows en later The Bunch, dag en nacht op de gitaar oefenen en krijgt snel zelf de smaak te pakken. In 1974 is de tijd rijp om een eerste stap te wagen. Samen met zijn klasgenoot, drummer Rudy Cloet, richt hij de band Toxisch op. Zonder zang, maar puur instrumentaal, met veel geëxperimenteer met nieuwe klanken en ritmes, die later mee bepalend zullen zijn voor de unieke sound van TC Matic. Niet veel later treden Peter Hintjens (sax) en Daniël Brackx (bas) toe tot de band.
In 1977 zoeken Arno Hintjens en Paul Couter, toen samen Tjens Couter, nieuwe muziekanten. Danny en Rudy vallen in hun smaak, en ook gitarist/bassist Ferre Baelen vervoegt de nieuwe T.C.-band. Tjens Couter en de T.C.-band debuteren op 25 maart 1977 in het Oostendse Feestpaleis met Toxisch in het voorprogramma. Wanneer Tjens Couter niet veel later besluit verder te gaan met één gitarist (Paul Couter) gaat Danny Bossaer repeteren met Alley Cat, een band vanEric Allary. Dat is niet echt een succes, maar Danny kan ook aan de slag bij Stagebeast, de band van Dubbe.
Intussen is het 1980. Danny trekt met zanger Yvan Aernoudt en een handvol songs naar Londen, maar slagen er niet in om een label te overtuigen. Het duo keert ontgoocheld naar Oostende terug. Daar staat de muziekwereld in rep en roer. Niemand minder dan Marvin Gaye is in Oostende aangespoeld en hij is via audities op zoek naar muzikanten. Danny Bossaer valt bij Marvin in de smaak en er wordt heel wat afgejamd. Bij het Motownlabel in de Verenigde Staten horen ze dat Marvin weer in goede doen is (lees: van de coke blijft) en ze ruiken geld. Marvin schrijft onder meer zijn wereldhit Sexual Healing. Uit zijn Fender schudt Danny een gitaarrif die gebruikt wordt als basis voor Rocking After Midnight (waarvoor hij nooit de credits krijgt). Er volgt een optreden in het Kursaal en een Engelse tournee, met Danny. Op een bepaald moment staat hij in Londen op het podium tussen Marvin Gaye en Stevie Wonder.
Rufus Thomas
Nadat Marvin wegtrekt uit de badstad vormt Danny, samen met Yvan Aernoudt, de band Yasja. Drummer Rudy Cloet doet ook weer mee en op bas wordt Alan Gevaert aangeworven (die later ook bij Arno en dEUS zal spelen). Ook Serge Feys springt af en toe bij. In 1984 halen ze de finale van de Rock Rally en het nummer Two’s The Way komt op de bijhorende compilatie-lp. In 1987 mag de band opdraven in het tv-programma Bingo. Er verschijnt ook een nummer op de verzamel-cd Harde Tijden (Far Out). Een doorbraak blijft helaas uit. Yvan komt om tijdens een auto-ongeval in juni 1990.
Een mens zou voor minder de moet opgeven, maar Danny blijft het proberen. Hij gaat spelen bij de Gentse band Durango & The Wall. Later vormt hij, met behoorlijk wat succes, een duo met Patrick Riguelle. Hij doet ook mee met Serge Feys’ partyband Dr. Beat and The Cold Sweat Band. Hij belandt ook in de begeleidingsband van de Amerikaanse zanger Rufus Thomas tijdens diens Europese tournee. Na het overlijden van Rufus staat Danny weer paraat als Serge in 1999 de tienkoppige The Atlantic Soul Machine overneemt.
Danny klust vaak bij in de horeca als barman, onder meer in de Sloopy en de Manuscript. Als hij een eigen zaak opent, De Tijd in de Van Iseghemlaan, is er voor muziek weinig tijd meer. Dat betert er niet op wanneer hij een ernstige handkwetsuur oploopt. De gitaar wordt een aantal jaren aan de kant gezet. Maar muzikantenbloed is sterk. Sinds kort is Danny terug. Samen met acteur Sam Louwyck vormt hij het expirimentele duo The Venetian Submarines. Het verhaal Bossaer is nog niet ten einde!
Frank Vermang is de auteur van het boek ‘Oostende :::: rock & roll’ over de geschiedenis van de Oostendse muziekscene. p>
Oostendse muziekgeschiedenis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier