In het bijzijn van de familie Bieswal stelde Lieven Cardoen zijn nieuw boek over de gesneuvelde soldaat Jos Bieswal voor. “Laten we de naam en het levensverhaal van Jos Bieswal in ere houden.”
Lieven Cardoen merkte vorig jaar op een begraafplaats in Veurne het graf van Jos Bieswal op. De jonge Anderlechtenaar stierf op 15 oktober 1918 op 21-jarige leeftijd nadat hij de dag ervoor tijdens gevechten in Moorslede een kogel in zijn maag had gekregen.
Lieven Cardoen, al jarenlang geïnteresseerd in het oorlogsverleden, ging op zoek naar meer informatie over de jonge soldaat. Zo kwam hij het dagboek van Jos Bieswal op het spoor. Via familie van de overleden soldaat kon hij het dagboek bemachtigen. Cardoen ging ermee aan de slag en vormde het om tot een boek.
“We hadden contact via berichten en via de telefoon, maar ik keek er echt naar uit om de familie te ontmoeten.
Jos Bieswal is een van de 2.000 soldaten die hier sneuvelde. Laten we de naam en zijn levensverhaal in ere houden”, aldus Cardoen.
Beeldje CWRM
De heemkundige kring van Moorslede overhandigde een beeldje dat gemaakt werd voor het project Coming World Remember Me. “We kunnen vandaag een van de beeldjes een naam geven: Jos Bieswal”, zei Ludo Hameeuw.
De familie van de overleden soldaat bracht zaterdagochtend een bezoek aan de plek waar de jonge soldaat werd neergeschoten. Daarna ging het richting het gemeentehuis voor een ontvangst door het gemeentebestuur. ‘s Middags woonde de familie ook de boekvoorstelling bij.
Laten we zijn naam en levensverhaal in ere houden
“Het verhaal van onze nonkel toont aan dat een dergelijke oorlog nooit meer mag gebeuren. Wij hebben hem zelf nooit gekend. We vinden het alvast een hele eer dat zijn verhaal nu neergeschreven werd”, zei Charles Bieswal.
Het boek ‘Ik werd 21 jaar’ is verkrijgbaar via de heemkundige kring van Moorslede en zal ook terug te vinden zijn in de Moorsleedse bibliotheek.
“Het is belangrijk dat we hetgeen er hier gebeurd is niet vergeten. Lieven Cardoen heeft een heel mooi initiatief uitgewerkt. Hij brengt daarmee een eerbetoon aan Jos Bieswal, maar toont met zijn publicatie ook dat een dergelijke oorlog nooit meer mag gebeuren”, aldus schepen voor Cultuur Nessim Ben Driss (Visie).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier