Businesshotel in Kortrijk wordt dit weekend overspoeld door metalfans

Enkele hotelmedewerkers met v.l.n.r. Tara, Leticia, Lauren, Janique en Davina. © JVGK
Redactie KW

Vandaag start het driedaagse metal- en hardrockfestival Alcatraz. Veel bezoekers kamperen er, maar een aantal van hen gaat ook op hotel. “We zijn volgeboekt”, aldus Lauren Menu van Ibis Styles Kortrijk Expo.

De medewerkers van het Ibis Styles Kortrijk Expo op het Kennedypark in Kortrijk staan voor drukke dagen. “We hebben geen enkele kamer meer vrij”, aldus manager Lauren Menu. “Zowel mensen van de organisatie, standenbouwers als bezoekers aan het festival hebben enkele nachten bij ons geboekt. Ook vorig jaar mochten we in het kader van Alcatraz al veel mensen verwelkomen.”

“Metalliefhebbers zijn leuke mensen. Ik ben een tijd in het Novotel in Ieper aan de slag geweest. Daar vindt jaarlijks het Ieper Hardcore Fest plaats en een aantal festivalgangers logeert steevast in dat hotel. Het zien er zware mannen – en vrouwen – uit, maar eigenlijk zijn het toffe, vriendelijke mensen die niet voor problemen zorgen. Hun kamers, bijvoorbeeld, liggen er na hun vertrek in orde bij.”

Het hoofdpodium ziet er indrukwekkend uit.
Het hoofdpodium ziet er indrukwekkend uit.© JVGK

Het hotel ademt de komende dagen dan wel Alcatraz uit, de manager heeft niets speciaals in die zin gepland. “We zorgen er wel voor dat de receptie tijdens hun aankomst dubbel bezet zal zijn om een vlotte check-in te garanderen. We zullen het ontbijt ook wat later laten beginnen en eindigen. Normaal kunnen de klanten aanschuiven tussen 6 uur en 10 uur, maar dit weekend zal dat tot 11 uur en eventueel nog wat later zijn.”

Freakshow

Bij de organisatie zelf kijken ze alvast uit naar de start van het festival. “We zijn aan de elfde editie toe en kunnen de bezoekers opnieuw een aantal nieuwigheden aanbieden”, aldus Filip Nollet en Mario Mortier. “Zo is het podium groter geworden: we hebben het aan de zijkanten uitgebreid. Voor het zicht en omdat de artiesten dan meer ruimte hebben om hun ding te doen.”

Het hoofdpodium is een stuk groter.
Het hoofdpodium is een stuk groter.© JVGK

“Ook de bartent El Presidio hebben we aangepakt: vorig jaar kwam er een pak volk langs en daarom hebben we de capaciteit verdubbeld. In die tent kan je op je gemak genieten van een speciaalbier, dat in een glas wordt geserveerd. Hellzapopping, een Amerikaanse gezelschap van vijf personen, zal in El Presidio bovendien enkele freakshows geven. Vuurspuwen, nagelbedden, gebroken glas, zwaarden… Het passeert allemaal de revue. Tussen 16 uur en 20 uur zullen ze telkens een half uurtje het beste van zichzelf geven.”

Strenge veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsmaatregelen zijn even streng als vorig jaar. “Toen was terreurniveau 3 nog van kracht, nu niet meer. Maar we bliiven dus even streng. We gaan net als de voorbije jaren in zee met PAS Security uit Lokeren. We zijn alvast heel blij dat er op Alcatraz nog nooit grote incidenten waren.”

Medewerkers brengen alles in gereedheid.
Medewerkers brengen alles in gereedheid.© JVGK

“We zijn ook blij dat het minder wordt de komende dagen. De opbouw, die toch een paar weken in beslag nam, moest gebeuren toen het heel warm was. We hebben toen voortdurend water uitgedeeld aan de vrijwilligers, anders was het niet te doen geweest. We hopen op een 24, 25 graden Celsius of ideaal festivalweer.” (AXV)