Nieuw boek ‘De Dumontwijk De Panne, Erfgoedparel van de kust’ illustreert heden en verleden van de villawijk met verhalen, getuigenissen unieke foto’s

Vlnr. schepen Nicolas Luyssen, Geert Vanthuyne (coördinator Erfgoed Team Cultuur), fotograaf Jan D’Hondt, Jaak Van Damme (uitgeverij Stichting Kunstboek), burgemeester Bram Degrieck, schepen Michèle Vandermeeren, schepen Wim Janssens, Kim Rohart (ondervoorzitter Visit De Panne), Jochen Raymaekers (voorzitter Visit De Panne). © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Nu in de historische Dumontwijk in hartje De Panne na een jarenlang aanslepend dossier, eindelijk het wegdek en de rioleringen op een grondige, doordachte manier werden vernieuwd, vond het lokaal bestuur dat hun erfgoedparel op een bijzondere manier in de kijker mocht worden gezet. Dat gebeurde zaterdag 10 augustus in het Parkhotel in de Albert Dumontlaan, met de voorstelling van een stijlvol geïllustreerde luxueuze publicatie, ‘De Dumontwijk De Panne, Erfgoedparel van de Kust’, uitgegeven door Stichting Kunstboek.

Het resultaat mag er zijn, en daar is Nicolas Luyssen, schepen voor Cultuur en Erfgoed bijzonder ‘preus’ op. “De Panne heeft doorheen de tijd een dynamische ontwikkeling doorgemaakt, zoals dit hoort in een bloeiende samenleving. De afgelopen jaren echter, is deze evolutie in een stroomversnelling geraakt door de wens en de wil om te bouwen aan een toekomstgericht De Panne. In deze context is het bijzonder dat het nu precies in de Dumontwijk lijkt of de tijd bevroren is, maar toch niet helemaal. De bescherming van woningen in deze wijk heeft ervoor gezorgd dat hun unieke karakter, zowel qua architectonische vorm als authentieke beleving behouden zijn gebleven. Dit effect werd verder versterkt door de gefaseerde renovatie van het openbaar domein. Hierdoor komt de wijk nu meer dan ooit tot zijn recht. Heel wat bezoekers hebben deze wijk ontdekt tijdens wandelingen onder begeleiding van onze gepassioneerde vrijwillige gidsen. Zij brengen het verhaal van de wijk en zijn verleden. Dit boek heeft hetzelfde doel: onze prachtige wijk in woord en beeld beleven. De verhalen in dit boek zijn een mix van leuke weetjes, faits divers en exacte historische feiten, met uniek fotomateriaal en interieuropnames. We hopen dat dit boek nieuwe mensen inspireert om hun verhalen met ons te delen, om de deuren van hun woning in de Dumontwijk open te stellen of een voorstel te doen om er samen iets rond te organiseren. Dit boek is het resultaat van de vele steentjes die iedereen heeft bijgedragen..”

Geert Vanthuyne, coördinator Erfgoed Team Cultuur: “Sinds 1995 heeft de Dumontwijk de status van ‘beschermd stadsgezicht’, maar daar was toen weinig draagvlak voor. Dertig jaar later is het een evidentie dat de wijk beschermd is gebleven, en er is een permanente sensibilisering door de overheid en het lokaal bestuur, niet alleen voor het behoud, maar ook voor de leefbaarheid in de wijk en waarvoor subsidiemogelijkheden bestaan. Ik denk aan mooie initiatieven zoals onze architectuurwandelingen, Monumentendag, Westhoek Verbeeldt, het overbrengen van het grafmonument van Albert Dumont naar De Panne, de Dumontfeesten, momenten die onze bewoners organiseren om elkaar beter te leren kennen … Deze publicatie is een uniek tijdsdocument, een feelgoodboek, met oog voor de manier waarop vele getuigen de Dumontwijk beleefden en nog beleven. In het eerste deel van het boek komt de geschiedenis van de badplaats De Panne aan bod, dan volgen gebouwen van Albert en Alexis Dumont, de creaties van de andere architecten en de diverse stijlen van eind 19de eeuw met de eerste globale urbanisatiefase tot na WOII (cottagestijl, art nouveau, art deco en modernisme). Ook de betekenis van een aantal straatnamen wordt verduidelijkt, we tonen panden die een handels- of horecafunctie hadden, en we sluiten af met een hoofdstuk ‘ontspanning, amusement en plezier’, inclusief enkele originele recepten!”

De verdwenen ‘Villa bleue’ (L’oiseau bleu) van architect Albert Dumont in het boek.
De verdwenen ‘Villa bleue’ (L’oiseau bleu) van architect Albert Dumont in het boek. © MVQ

Historica en cultuurjournaliste Eliane Van den Ende vult aan: “Erfgoed is niet alleen baksteen, maar ook wat tussen de stenen zit: de verhalen die je ontdekt, die de verbeelding doen spreken, maar ook de eetgewoonten, ik denk aan de kleding uit de belle-époquetijd… Ik ben ook heel blij dat de kunstenaarswoning Le Chalutier zal worden gerestaureerd, en dat dit met een tandenborstel zal gebeuren!”

Twee positieve getuigen en bewoners van de Dumontwijk zijn Burcho (53) en Kathleen (51) Van den Kerkhove – Devinck, tegelijk eigenaars van het Parkhotel en Villa Fantasio. Burcho en Kathleen woonden in Brussel, toen ze een locatie zochten om een zaak te beginnen. Zo belandden ze in juli 2000 in De Panne in Hotel Des Princes, tot ze in 2007 de kans kregen om het Parkhotel te kopen. “We voelden ons aangetrokken door de mooie en rustige ligging, de geweldige tuin, maar de Dumontwijk was toen lang niet wat het vandaag is. Er werd geleidelijk aan meer geïnvesteerd in de vele mooie huizen, en er zijn er nu zo’n 250 van de ruim 500 beschermd. Elk jaar zien we steeds meer mensen met een fototoestel rondwandelen, vooral ’s avonds! De Dumontwijk is een enorme toeristische troef, naast ons natuurgebied en het hele brede strand. We moeten alles doen om de (toeristische) toekomst van De Panne veilig te stellen! Het is hier heel fijn wonen, en we willen hier blijven wonen. We hebben goede contacten met de buren, en één keer per maand organiseren we een Happy Hour voor de bewoners, tweedeverblijvers, vakantieverblijvers… Ons Parkhotel heeft trouwens een interessante geschiedenis: in het begin van de 20ste eeuw was het zelfs een soort lunaparkje. Later kreeg het de naam ‘Hotel du Parc’. Toen het hotel jaren later werd overgenomen door André Beghin, die maître-rôtisseur was geweest in een beroemd hotel in Londen en in hotel Métropole in Brussel, sleepte het hotel zelfs een Michelinster in de wacht! Op oude postkaarten die we al jaren verzamelen, ontdekten we dat het Lunapark werd afgebroken en dat er een groot nieuw complex werd opgetrokken. Tijdens de oorlog stond er zelfs een Duitse bunker in de tuin.”

In 2010 kregen Burcho en Kathleen de kans om Villa Fantasio te kopen: “De ouders van een van onze jobstudenten verhuisden naar het buitenland en wij waren er als de kippen bij om het te kopen. In eerste instantie om er zelf in te wonen, maar uiteindelijk hebben we er ook een vakantiewoning van gemaakt en zijn wij verhuisd naar een huis in de Visserslaan.”

‘De Dumontwijk De Panne, Erfgoedparel van de kust’ kost 35 euro en is te koop aan de balie, in de webshop van Visit De Panne en in de betere boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier