Vanuit zijn jarenlange passie voor de lokale oorlogsgeschiedenis heeft Lieven Vandecaveye (50) uit Zwevezele een bijzonder oorlogsboek geschreven. “Het is zo verwonderlijk dat zo weinig inwoners de lokale gebeurtenissen uit de twee wereldoorlogen kennen”, vindt Lieven.
Als leerkracht in de richting Mechanische Nijverheidstechnieken aan het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk construeerde Lieven Vandecaveye (50) enkele jaren geleden al het herdenkingsvliegtuigje dat ondertussen een vaste stek kreeg langs de Hillesteenweg in Wingene. “Ik verdiep mij al heel lang in de lokale oorlogsgeschiedenis en het verwondert mij telkens weer dat zo weinig inwoners van Wingene en Zwevezele bitter weinig weten over wat er zich hier tijdens de Eerste en Twee Wereldoorlog heeft afgespeeld”, zegt Lieven.
Behalve het vliegtuigje knutselde de leerkracht samen met zijn leerlingen eerder al twee andere oorlogsmonumentjes in elkaar. Ook die kregen een vaste plaats, in Zwevezele.
“Zo weinig mensen weten wat hier allemaal is gebeurd”
Vooral de avonturen van vliegpionier Victor De Jonckheere zetten Lieven aan tot verder opzoekingswerk. Via via kwam hij bij een Amerikaans forum terecht dat wonderwel over veel meer info over onze lokale oorlogsgeschiedenis beschikt dan wij zelf. “In het boek vertel ik ook over het vliegveld van Wingene, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog een zeer belangrijke rol had. Terwijl het vliegveld foutief de geschiedenis is ingegaan als het vliegveld van Egem, beklemtoon ik graag dat het volledig in Wingene lag.”
Menselijke aspect
Ook het vliegveld van Zwevezele uit de Tweede Wereldoorlog en het relaas over de neergestorte B-24 bommenwerper in Wingene passeren de revue in Lievens boek. “En ik breng ook het verhaal van de Halifax die in Zwevezele is neergestort.”
Hoewel die verhalen voor veel mensen in de streek onbekend zijn, werd hier en daar wel iets erover opgeschreven. “Ik heb me vooral toegespitst op het menselijke aspect van de bemanningen en de manschappen ter plaatse, met enkele foto’s en extra informatie. Door de coronacrisis heb ik helaas niet overal de illustraties kunnen bemachtigen die ik erbij had willen zetten. Enkele archieven en bibliotheken blijven tot nader order niet toegankelijk voor opzoekingswerk”, besluit Lieven wat ontgoocheld. Maar sowieso is zijn Oorlogsboek een mooi naslagwerk, met heel wat feiten en getuigenissen van familieleden en nabestaanden.
(KDV)
Wie een exemplaar van het ‘Oorlogsboek Zwevezele-Wingene’ wil, kan dat bestellen bij de auteur, op het nummer 051 72 67 86, best na 18 uur. Het boek wordt gedrukt door de Zwevezeelse drukkerij Gevaert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier