Laurentius Vanacker stelt boek voor: “Een terugblik op mijn mooie tijd bij Radio Galaxy”

Uit een stapel toevallig gevonden documenten puurde Laurentius zijn nieuwe boek. © MM
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Laurentius Vanacker, meesterverteller maar bovenal muzikant, is 80 geworden. Naar aanleiding van die bijzondere verjaardag bracht hij ‘Het radioverhaal van de week’, zijn nieuwste boek, uit. “Het is een terugblik op mijn vrije radiotijd maar tegelijk ook weer veel meer dan dat”, aldus de Bredense bard.

In Het radioverhaal van de week vertelt Laurentius Vanacker over zijn tijd bij Radio Galaxy in Oostende. Het boek wordt geïllustreerd met werken van Rosette Deleu, zijn echtgenote en bekend kunstenares.

“Na al die jaren vond ik het belangrijk dat Rosettes werken ook eens te boek werden gesteld. Haar schilderijen hangen in vele binnen- en buitenlandse huiskamers maar een naslagwerk wilde ze nooit uitgeven. Ze vond dat niet nodig. Dus ik ben blij dat ik finaal toestemming heb gekregen om enkele van haar werken op te nemen in mijn boek”, legt Laurentius met een brede glimlach uit.

Centraal in het boek staan echter de verhalen die hij optekende voor zijn radio-uurtje bij Radio Galaxy, begin jaren tachtig van vorige eeuw. “De radio zond uit vanuit hotel Margate in de Langestraat. Ik trad voor Galaxy regelmatig eens live op, vooral met kleinkunstnummers. Op een dag kwam de familie Verpoort, de eigenaars van het hotel en Radio Galaxy, met de vraag of ik wekelijks een uurtje wou draaien.”

Carte blanche

“Er waren in die tijd echter dj’s genoeg, die allemaal zo’n beetje dezelfde manier van werken hanteerden. Ze praatten de plaatjes vlot aan mekaar, en daar bleef het zowat bij. Ik wou echter iets nieuws proberen. Gelukkig kreeg ik van de familie Verpoort carte blanche. Iets als ‘Het Schurend Scharniertje’ zoals wijlen Jos Ghysen dat pleegde te doen op Radio 1, daar wou ik wel mee aan de slag. Verhalen vertellen en tussendoor muziek van eigen keuze. Het werd in geen tijd een begrip in Oostende en omstreken. De verhalen die ik opdiste, al dan niet geheel verzonnen, sloegen meteen aan. In die mate dat ik overstelpt werd met brieven van trouwe luisteraars.”

“Gek was wel dat ik tot in het verre Brussel blijkbaar fans ronselde. Wat voor een lokale Oostendse radio nogal bijzonder was. Achteraf bleek echter dat Radio Galaxy een veel te sterk signaal uitstuurde dat tot diep in het binnenland werd opgepikt. Toen de eigenaars daarop na een controle aangesproken werden, was dat mooie liedje rap afgelopen.”

Het waren, zo verraden Laurentius’ guitige ogen, ongetwijfeld mooie tijden. “Wees maar zeker. Ook Fons Roets, die nu nog altijd voor jullie krant schrijft, had er bijvoorbeeld een programma. En mijn programma had zelfs zijn eigen jingle. Alleen tijdens de zomervakantie was het puzzelen. Gingen we naar het buitenland, dan moest ik vooraf alle uit te zenden uren opnemen. Een huzarenstukje in die tijd.”

Laurentius’ reizen waren wel vaker een onderwerp in zijn radioshow. “Maar ook hoe de kinderen opgroeiden, dingen uit het leven gegrepen, passeerden de revue. Dat doorspekt met een flinke dosis fictie zorgde altijd voor een leuk radio-uurtje.”

Aanstootgevend

Dat Laurentius de verhalen nu te boek stelt, is toevallig. “Toen ik onlangs door achteraan in een kast teruggevonden stapel documenten struinde, stootte ik plots op een kaft vol verhalen. Het is daaruit dat ik mijn nieuwe boek puurde. Let wel, niet alle verhalen uit die tijd staan erin. Enkele heb ik eruit gelaten omdat het onderwerp vandaag misschien aanstoot zou geven bij sommige mensen. Ik heb die vervangen door compleet nieuwe verhalen, zoals over hoe het standbeeld op het Duinenplein aan zijn naam Blote Betsy is geraakt.”

Maar Laurentius kon ook niet voorbij aan het verhaal van zijn zoon Bob, die in zijn studententijd na een val voor het leven aan een rolstoel gekluisterd raakte. “Bob stond later mee aan de wieg van het rolstoelrugby in België en is vandaag zelfs hoofdcoach van het Franse nationale team. In het boek neem ik de lezer mee in Bobs verhaal.”

Laurentius schonk een exemplaar van zijn nieuwe boek aan zijn kleindochter van twaalf. “En wat bleek, het boek is ook voor kinderen en jongeren erg toegankelijk. Het is denk ik zelfs een venster op wat in onze contreien 40 jaar geleden allemaal gebeurd is.”

Het radioverhaal van de week is uitgegeven bij Shop My Books (www.shopmybooks.com) en kan bij diverse online (boek)winkels aangekocht. Er is een luxe uitgave in kleur waarbij de werken van Rosette Deleu extra tot hun recht komen (35 euro) en een zwart-wit- uitgave (20 euro). Bij de eerste 50 aankopen schenkt Laurentius een exemplaar van zijn cd Oostendse dialectliederen (waarde 15 euro).

Laurentius Vanacker bracht eerder het boek In het teken van de sol uit waarin hij de geschiedenis vertelt van de Bredense band The Swallows/The Bunch (waarvan hij deel uitmaakte).

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier