Koen De Meester runt 90 jaar oude Brugse Boekhandel: “Ik ben eigenlijk geen echte commerçant”

Koen De Meester. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Ik voel mij soms eerder een boekhouder dan een boekhandelaar. Ik ben geen echte commerçant”, bekent Koen De Meester. Deze Bruggeling is al dertig jaar zaakvoerder van de Brugse Boekhandel, die zijn negentigste verjaardag viert.

Wanneer we de Brugse Boekhandel aan de Dijver binnengaan, komen acht Duitse meisjes naar buiten met boeken onder de arm.

“Ik krijg veel jonge toeristen over de vloer die Engelstalige boeken kopen”, zegt zaakvoerder Koen De Meester (61). “Wie denkt dat de jeugd niet meer leest, heeft het verkeerd voor! Als de Nederlanders vakantie hebben, voel ik dat aan mijn zakencijfer. Zij willen voor elk gezinslid een boek op vakantie.”

Hoe is het negentig jaar geleden allemaal begonnen?

“Overgrootvader Alberic De Meester, een antiquair, verhuisde van Roeselare naar Brugge. Hij vestigde zich op het Simon Stevinplein, waar nu The Chocolate Line is, nadien aan de Dijver. Zijn zoon Jozef startte op 1 augustus 1934 met de Brugse Boekhandel. Hij wou dokter worden, maar was fysiek niet sterk genoeg.”

“Het zorgende zit in onze genen: mijn vrouw is opvoedster, mijn tante en dochter Nele zijn verpleegkundigen. Dochter Hanne is onderwijzeres. Zoon Wouter erfde de gave van zijn betovergrootvader: hij restaureert meubels.”

“Zelf ben ik al veertig jaar EHBO-vrijwilliger. Het runnen van een boekhandel aanzie ik als zorgen voor mijn klanten. Ik ben geen echte commerçant. Ik doe zelf de boekhouding van onze winkel en voel mij soms eerder een boekhouder dan een boekhandelaar.”

Was het logisch dat je jouw vader Paul De Meester zou opvolgen?

“Ik ben opgegroeid in de winkel. Mijn opa stopte pas op zijn 72ste met werken. Studeer jij maar economie en boekhouding, je zult toch de winkel overnemen, zeiden mijn ouders. Ze wilden mij alle kansen geven. Enkele jaren heb ik het samen met mijn tweelingbroer Geert gedaan, maar die zag het niet zitten om bij zijn broer te werken.”

“De vrouwen zijn de drijvende krachten in de Brugse Boekhandel. Oma Antonia De Groote, mama Brigitta Van Vlaenderen en mijn vrouw Katelijne Vanhove stonden jaren in de winkel. Jaren was ons huis boven de winkel een kangoeroewoning met vier generaties, elk op een andere verdiep!”

Is het runnen van een zelfstandige boekhandel nog mogelijk? Zelfs de supermarkten verkopen tegenwoordig boeken.

“De winkel heeft altijd goed geboerd, omdat we ons specialiseerden. Warenhuizen concentreren zich op bestsellers. Er werd gevreesd dat jongeren geen interesse meer in boeken zouden hebben, omdat ze voortdurend op hun smartphone zitten.”

We stellen vast dat de jongeren steeds meer lezen – Koen De Meester

“Wij hebben onze afdelingen kinderboeken en fantasy uitgebreid, omdat we vaststelden dat de jongeren steeds meer lezen. Ik ga vaak naar beurzen rond jeugdliteratuur, kantklossen en fantasy. We hebben zelfs een leesclub. Op een dag stond Audrey Vandenbogaerde hier: ze droomde ervan om eens in een boekenwinkel te slapen. Ze organiseert nu bij ons leesnamiddagen voor jongeren.”

“Decennia lang leverden wij schoolboeken, maar in 2016 zijn we die contracten kwijtgeraakt door de schaalvergroting van de scholen. Die kozen voor online leveranciers, omdat die meer kortingen konden geven. Toen hebben we het eventjes moeilijk gehad.”

“Maar bij de Frères had ik geleerd om niet op te geven. Bluven goan! Gelukkig hebben we in 2017 de klanten van een collega die aan een aantal West-Vlaamse bibliotheken leverde, kunnen overnemen. Dat is onze redding geweest. Want ik ben geenszins de ondernemer die met kortingen klanten van collega’s – ik noem ze geen concurrenten – probeert af te pakken. En toch lukt het mij al dertig jaar om een zelfstandige boekhandel te runnen.”

Brugge telt drie zelfstandige boekenwinkels. Is dat niet van het goede te veel?

“Nee, we versterken elkaar, omdat we elk een niche bewandelen. Wij hebben bijvoorbeeld een ruim aanbod aan kantklosboeken. Trouwens, veel klanten hebben klantenkaarten bij de drie boekhandelaars.”

“Wat wel negatief is, is dat klanten uit de Brugse rand afgeschrikt worden om naar de binnenstad te komen wegens de drukte in het stadscentrum. Het is de eeuwige discussie: zijn er te veel toeristen? Ik kan overleven zonder toeristen, ook al komen vooral buitenlandse meisjes Engelstalige boeken kopen.”

“Wist je dat er toeristen zijn die een boek van Harry Potter, De Kleine Prins of Jane Austens Pride and Prejudice kopen in de taal van het land waar ze verblijven?”

Wat is jouw favoriet boek?

Don Quijote de la Mancha. Ik herken mezelf in het ietwat wereldvreemde hoofdpersonage, vaak heb ik het gevoel dat ook ik tegen windmolens moet vechten. Maar het boek is o zo actueel. Ook ten tijde van de auteur Miguel de Cervantes was er een politieke discussie of de islam al dan niet welkom was in Europa. Alleen reden de personages toen te paard en doen ze dat nu met de auto.”

(SV)

In deze reeks laten we elke week een ‘Brugse Beer’ aan het woord, een man of vrouw die uitblinkt in wat hij of zij doet.

Lees meer over: