Gaea Schoeters wint literatuurprijs Sabam for Culture

© www.gaeaschoeters.be

Op het theater- en muziekfestival Theater aan Zee in Oostende heeft Gaea Schoeters donderdagavond de literatuurprijs van Sabam for Culture van 2020 in ontvangst genomen. Naast de erkenning van de auteursrechtenmaatschappij Sabam, krijgt de auteur ook een geldprijs van 5.000 euro. Zo wordt Schoeters bekroond voor haar roman ‘Trofee’.

Trofee is een intelligent en confronterend boek dat verleidt door zijn vaart en vaardige stijl, die je het gevoel geeft midden in de broeierige jacht in Afrika te zitten. De schrijfster hanteert een rijke, volle taal die toch nooit overladen aandoet. De stijl imponeert van bij het begin en dit effect houdt meer dan 200 pagina’s lang aan. De roman imponeert zonder dat hij overdonderend of overdreven aandoet”, aldus de vijfkoppige jury. Schoeters nam het op tegen Ingrid Vander Veken (Wat overblijft), Michaël Brijs (Nachtbouwer) en Kristien Hemmerechts (Ik ben Emma).

Sabam is de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers en beheert de rechten van ruim 43.000 leden in de domeinen muziek, film en televisie, theater en dans, visuele kunsten en literatuur. De auteursrechtenmaatschappij Sabam wil met de Sabam for Culture-prijzen de repertoires van hun leden verspreiden en stimuleren.

In juni won Eva Cools nog de Sabam for Culture-prijs voor beste regisseur van 2020 met haar webserie Bathroom stories. Hyun Lories kreeg toen de Sabam for Culture-prijs voor beste scenarist van 2020 voor zijn kortfilm Versailles. Dat gebeurde op het filmfestival Docville in Leuven. Ook zij kregen een geldprijs van 5.000 euro.