Alcatraz wapent zich tegen rukwinden tot 75 kilometer per uur

De organisatoren van hardrock- en metalfestival Alcatraz slaagden erin om de schade, veroorzaakt door de harde rukwinden van vrijdagnacht, tot een minimum te beperken. Waarschuwingen voor alle kampeerders en patrouilles die preventief te hoge tenten afbraken zorgden ervoor dat er alleen maar een paar kapotte herassen en weggewaaide lege tenten te betreuren vielen.

Campingverantwoordelijken Nick Vaneetvelde en Jasper Vercaemer. © AN

Harde wind moet naast regen zowat de ergste nachtmerrie van elke festivalorganisator zijn. Campingverantwoordelijken Nick Vaneetvelde en Jasper Vercaemer begonnen dan ook maatregelen te nemen zodra duidelijk werd dat het vrijdagnacht erg zou gaan waaien. Voorspellingen spraken van rukwinden tot 75 kilometer per uur. “We huisvesten zo’n 3.000 kampeerders, die alles samen een 2.000 tenten bij hebben“, vertelt Nick. “Daarnaast is er ook nog de camping voor caravans en mobilehomes, maar daar maakten we ons minder zorgen over.”

Een omgewaaide omheining.
Een omgewaaide omheining.© AN

“In de eerste plaats hebben we ervoor gezorgd dat alle gerief van de organisatie beveiligd was. Het terras van de bar op de camping hebben we bijvoorbeeld gewoon weg gedaan. We hebben ook alles vast geplakt dat vast geplakt kon worden”, zegt Jasper. En dat mag je best letterlijk nemen. Tot de bloempotten toe hangen met ducktape aan de toog vast.

“Hier hadden we dus niet echt veel schade. Alleen een aantal herassen moesten eraan geloven en ook de afsluiting naar onze glamping afdeling is omver gewaaid. Maar zo erg is dat niet. Op veel plaatsen hadden onze teams de zwarte plastic al van de herassen gehaald. Zo kan de wind er beter door en waaien ze minder snel omver. Degene die nu toch omver gewaaid zijn zullen door speciaal opgetrommelde teams weer in orde gebracht worden. Bezoekers zullen amper merken dat het gewaaid heeft.”

Een aantal herassen moesten eraan geloven.
Een aantal herassen moesten eraan geloven.© AN

Op de camping zelf werd in de vooravond wel even de adem ingehouden. “Je waarschuwt alle kampeerders natuurlijk wel dat ze hun tenten moeten vast leggen. Maar de een luistert al beter dan de ander. We hebben gisteravond nog alle tenten die te dicht bij de bomen stonden verplaatst. Veel mensen hebben dus even moeten zoeken naar hun slaapplek, maar die heeft iedereen ondertussen gevonden. Of dat ook in hun eigen tent was weet ik niet”, lacht Jasper.

“We hebben bovendien de hele nacht gepatrouilleerd, tenten aangespannen, extra haringen ingeslagen en zo verder. De partytenten hadden we eerder al preventief afgebroken. Die gaan sowieso vliegen als het hard waait. In principe zijn ze daarom ook sowieso verboden op de camping.”

Een kapotte partytent.
Een kapotte partytent.© AN

Dankzij al die maatregelen kon de organisatie de schade beperken tot enkele weg gewaaide tenten. “We hebben hier en daar een tent moeten achterna zitten die toch niet helemaal goed vast hing”, aldus Jasper. “Maar al bij al hebben wij hier een fantastische, doodsaaie nacht gehad.”

(AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.