Kleiner Ieperfest wordt nog duurzamer (en pakt uit met yogasessies)

Redactie KW

Het hardcorefestival Ieperfest in Ieper pakt het bij zijn 24ste editie iets kleiner aan, maar blijft volop investeren in duurzaamheid.

Dat meldt de organisatie donderdag, daags voor de openingsdag. Ieperfest vindt plaats van 12 tot en met 14 augustus.

Na twee edities die letterlijk in het water vielen is de organisatie gedwongen om het iets kleiner aan te pakken. “De 10.000 bezoekers gaan we niet halen. We mikken op 7.000 muziekliefhebbers”, zegt programmator Bruno Vandevyvere. Daarmee blijft Ieperfest toch een van de belangrijkste hardcorefestivals van Europa. “Er zijn ook ontzettend veel festivals. Er is Alcatraz in Kortrijk, ook de Lokerse Feesten pakten uit met metal en hardcore, enzovoort. En er zijn op dit moment weinig Belgische bands in het genre.”

Ongeveer twee decennia geleden was Zuid-West-Vlaanderen de bakermat van de H8000-hardcorescene die toen met onder meer Congress en Liar hoge toppen scheerden in binnen- en buitenland, maar de strekking hapt de jongste jaren naar adem. Ieperfest mikt de laatste tijd dan ook op een iets breder publiek, met onder meer enkele punkbands. “We behouden onze drie podia voor een bredere programmatie, maar we hebben wel iets minder namen dan vorig jaar”, aldus Vandevyvere. Op kwaliteit is er niet ingeboet met bands zoals Sick of it all, Cro-Mags, H2O, Pro-Pain en Agnostic Front.

Ondanks de nieuwe aanpak blijft Ieperfest vernieuwen. Zo pakt het festival uit met yogasessies, films en documentaires en een BOOMbar, een watertap met zoete siropen. Ieperfest viel vorig jaar nog in de prijzen op de GroeneVent Awards van OVAM. De organisatie blijft verder inzetten op duurzaamheid met een groene camping, droogtoiletten, alternatieve energie en zelfs een heus waterzuiverend rietveld dat afwaswater in een paar uur tijd terug drinkbaar maakt.

(BELGA – Foto a-TOGH)