Vanaf 1 oktober alcoholverbod in stationsbuurt Brugge: overlast gestegen nadat Roeselare gelijkaardig verbod invoerde

De politie patrouilleert vaak in en rond het station, maar als de agenten weg zijn, veroorzaken dronkaards miserie. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs stadsbestuur wil een alcoholverbod invoeren in de stationsomgeving, omdat de overlast er toegenomen is…. sedert Roeselare eenzelfde maatregel invoerde. De Brugse gemeenteraad moet deze politieverordening wel nog bekrachtigen op maandag 29 september.

Het alcoholverbod zal gelden op de perrons, het stationsplein, de Van Ackerpromenade en in de buurt van het Kamgebouw in Sint-Michiels. De maatregel zal op 1 oktober ingaan en duren tot en met 31 maart 2025. Nadien wordt die geëvalueerd, met het oog op een eventuele verlenging.

Hoogdringend

Volgens burgemeester Dirk De fauw is dit agendapunt bij hoogdringendheid toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van maandag 29 september. Die moet zijn fiat geven aan de beslissing die het schepencollege maandag 23 september nam. Dirk De fauw verantwoordt deze beslissing als volgt:

“De overlast is recent toegenomen, de politie zegt dat ze niet kan ingrijpen. Als er een patrouille passeert, liggen er personen te drinken op de trappen aan het station. Ze houden zich koest, maar van zodra de combi weg is, beginnen ze ambetant te doen. Ze vallen passanten lastig, ze roepen en tieren. Ze gaan het Huis van de Bruggeling binnen en verstoren daar de gang van zaken. Ze urineren aan de lopende band op het openbaar domein, vervuilen de lift van de stationsparking.”

Atlas Pils

“Met een alcoholverbod heeft de politie een extra wapen om op te treden”, vervolgt Dirk De fauw. “Wie in het openbaar alcohol drinkt, kan opgepakt worden. De gas-ambtenaar kan een boete geven tot 500 euro. De daders zijn niet zozeer jongeren, meestal volwassenen, die zich in de supermarkten bevoorraden met goedkope Cara Pils. Of tegenwoordig zelfs Atlas Pils. Die is momenteel blijkbaar nog goedkoper.”

“Er zitten daklozen bij, die niet naar ‘t SAS willen gaan, omdat ze daar geen alcohol mogen drinken. Maar het probleem beperkt zich niet tot de daklozen alleen, er zijn mensen bij die dagelijks rondhangen aan het station in Brugge. Inmiddels heeft onze politie al een plaatsverbod opgelegd aan een man van 37 jaar die al herhaaldelijk voor overlast zorgde.”

Roeselare

“Opmerkelijk is wel dat de overlast toegenomen is, sinds Roeselare een gelijkaardig alcoholverbod invoerde. Blijkbaar zakken daarom een aantal mensen af naar Brugge. De politie bevestigt dit: tijdens gesprekken met enkele individuen, zeiden die dat ze uit Roeselare kwamen, om bij het Brugse ‘maten’ te zijn….”, besluit Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier