Tot 5 jaar cel gevorderd voor straatrace op E40 waarbij passagier (23) sterft: “Crimineel en moorddadig rijgedrag. Waanzinnige snelheden tot 200 km/u”

Het zware ongeval gebeurde in december 2022. © MM
Redactie KW

Hij beschikte niet over een geldig rijbewijs en was onder invloed van cannabis. En toch kroop een toen 21-jarige Britse man eind 2022 achter het stuur van een rode BMW 340i terwijl de eveneens Britse Serdar Karakus (23) naast hem lag te slapen. Wanneer hij begint te racen tegen een Porsche op de E40, gaat de BMW talloze keren over de kop en loopt het ongeval voor Serdar fataal af.

Het zware ongeval vond op 8 december 2022 plaats op de E40 tussen Beernem en Aalter. Het slachtoffer was op dat moment samen met een vriend — die op het moment van de crash aan het stuur zat — op weg naar een beurs in Nederland. Uren voordien waren ze vertrokken uit Londen. De bestuurder van de rode BMW met Britse nummerplaat verloor rond 9.15 uur de controle over het stuur. Hij belandde in de gracht en werd daarna terug de snelweg op gekatapulteerd. De klap was bijzonder hevig. De brandweer van de Hulpverleningszone 1 werd opgeroepen en ook de mughelikopter landde op de snelweg. De toen 21-jarige Britse bestuurder van de BMW werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar was snel buiten levensgevaar. Serdar Karakus, zijn 23-jarige passagier en ook een Brit, had minder geluk. Hij werd uit de wagen geslingerd en overleefde het niet.

Het Brugse parket stelde na het ongeval een verkeersdeskundige aan om de omstandigheden te onderzoeken. Verschillende getuigen verklaarden immers dat de BMW vlak voor de crash aan het straatracen was met een Porsche. Daarbij zouden enorm hoge snelheden gehaald zijn.

Tot 200 kilometer per uur

Het onderzoek bracht aan het licht dat er wel degelijk waanzinnige snelheden werden gehaald. Volgens de verkeersdeskundige tot wel 180 à 200 kilometer per uur. Getuigen verklaarden dat de wagens al zo’n 10 à 15 kilometer lang aan het racen waren. “Het was moorddadig en crimineel rijgedrag”, schetste de procureur maandagochtend in de Brugse politierechtbank. “Beide bestuurders reden aan zeer hoge snelheden elkaar voorbij. Ze kleefden aan elkaars bumper en deden diverse keren haasje over. Op een bepaald moment wou de BMW de Porsche langs rechts inhalen, maar daarbij liep het fout. De BMW belandde in de berm, ging volgens getuigen wel vijf keer over de kop en werd terug op de E40 gekatapulteerd. De passagier droeg geen gordel, werd quasi meteen in de gracht geslingerd en stierf ter plaatse. Alle voertuigen die in hun buurt waren zijn aan een potentieel drama ontsnapt. Evengoed werden ze vol geraakt door de BMW die terug de baan op vloog.”

Zonder rijbewijs en onder invloed

Extra tragisch is dat de bestuurder van de BMW niet over een geldig rijbewijs beschikte. Dat werd kort voordien al ingetrokken door de Engelse politie. De twintiger bleek bovendien onder invloed van cannabis. De man kwam niet opdagen voor zijn proces en bleef in Engeland. De procureur haalde fors uit en vorderde een effectieve celstraf van 5 jaar voor de man en een rijverbod van 5 jaar. Voor de 36-jarige bestuurder van de Porsche, van wie het openbaar ministerie van mening is dat hij eveneens schuldig is aan onopzettelijke doding, werd een celstraf van 3 jaar en 3 jaar rijverbod gevraagd. “Maar ik ben geen straatracer”, stelde de man uit Zedelgem in de rechtbank. “Ik was snel aan het rijden, ja. Maar racen? Neen, absoluut niet. Ik denk ook niet dat ik 200 kilometer per uur heb gereden.”

Feesten

De politierechter stelde zich daar vragen bij. “Als je een zot aan 200 kilometer per uur ziet vlammen, dan laat je die wagen passeren en minder je je snelheid. Dan ga je die wagen niet nog eens gaan inhalen. Had je hem laten gaan, dan was hij gewoon weg.”

De zus en moeder van het slachtoffer kwamen persoonlijk afgezakt uit Londen om de zaak te volgen en werden bijgestaan door advocaat Johan Durnez. “We hopen dat er gerechtigheid zal volgen en dat de man gestraft wordt. Hij woont slechts enkele straten bij ons vandaan en is nog steeds bezig met racen”, zucht de zus. “Amper een week na het ongeval was hij alweer aan het feesten alsof er niks gebeurd was.” Uitspraak op 24 juni. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier