Tien verdachten uit Limburg en Nederland riskeren tot vijf jaar cel voor het opzetten van drugslabo’s in de Westhoek
Tien beklaagden kijken op de rechtbank van Ieper aan tegen celstraffen van 3 en 5 jaar effectief, onder meer voor het produceren van synthetische drugs. De beklaagden liepen tegen de lamp nadat de politie resten van xtc-labo’s in Vlamertinge en Lo-Reninge aan de oppervlakte bracht.
De politie schoot in actie nadat ze aan een hoeve in Lo-Reninge een VW Caddy hadden opgemerkt met de nummerplaat van M.S. uit Genk. De speurders klopten aan bij de eigenaar van de boerderij en die bevestigde dat de Limburger het pand huurde, meer zelfs, hij huurde van dezelfde eigenaar nog een hoeve in Vlamertinge. Op de vraag of hij nooit iets verdachts had gezien, antwoordde de verhuurder dat hij op een bepaald moment opmerkte dat er een bijtend product op de grond was terecht gekomen.
M.S. beweerde dat hij de vloer met een dergelijk spul had gepoetst. M.S. verklaarde later dat hij de plek huurde omdat hij in in de Westhoek aan het werk was met een paar werknemers en op die manier niet telkens naar de Limburg terug hoefde. De politie zette het onderzoek verder en in december 2019 vielen ze binnen in Vlamertinge en Lo-Reninge. Op die eerste locatie werden resten gevonden van materiaal wat wees op drugsactiviteiten. Ook in de boerderij langs de Groenstraat in Lo-Reninge troffen de speurders verdachte zaken. Tegelijkertijd gebeurden er invallen in Maaseik, Genk, Maasmechelen en Heusden-Zolder. In Maaseik stootte de politie in een kelder op twee mannen, vader en zoon, die net XTC-pillen aan het maken waren. Naast hen zo’n 30.000 pillen en een geladen vuurwapen. In een ruimte in de kelder werd een cannabisplantage gevonden.
Productie van drugs
Het dossier kon meteen worden gelinkt aan een brand van in een bosje in de Kriekstraat in Voormezele. Daar hadden twee mannen 120 vaten en ander materiaal in brand gestoken. Een van hen raakte daarbij zwaar verbrand aan zijn been en werd naar Rotterdam gebracht. Later werd de man in Spanje in de kraag gegrepen.
In totaal bracht het parket tien mensen, waarvan een deel Belgen van Turkse origine, voor de rechter op onder meer verdenking van de productie van speed en xtc. Een deel van de verdachten riskeren vijf jaar effectieve cel, terwijl de rest van de bende aankijkt tegen een opsluiting van drie jaar.
Meester Maarten Vandermeersch, die een van de beklaagden verdedigde, spreekt van een ‘fishing operation’. “De politie had aanvankelijk weinig tastbaars in het dossier en gooide dan maar een lijntje uit om te zien of ze iets konden vangen”, aldus de advocaat. “De eerste aanwijzingen waren zo ondraaglijk licht dat er eigenlijk nooit een onderzoek had kunnen komen. Er zijn immers strenge voorwaarden om aan pro-actief onderzoek te mogen doen, wat hier naast zich neer werd gelegd.”
Correct opgebouwd dossier
De openbare aanklager sprak dat tegen. “Het gaat om een correct opgebouwd dossier, waarbij technieken als observatie en telefoontaps werden gebruikt. Het gaat hier om mensen die heel goed weten waarmee ze bezig zijn. Ze hebben elk hun taak in de organisatie, ze hebben een bepaalde ingesteldheid en leven van de criminaliteit.”
Vonnis op 10 mei.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier