Limburgse Turken huurden boerderijen in Westhoek voor drugslabo’s en mensenhandel

In deze boerderij in Lo-Reninge werden zeven transmigranten zonder papieren aangetroffen. © Benny Proot
Redactie KW

De gerechtelijke diensten van West-Vlaanderen hebben na maandenlang intens speurwerk in een boerderij in Vlamertinge een gesofisticeerd drugslabo gevonden. In een boerderij in Lo-Reninge werden dan weer zeven illegalen aangetroffen.

Het onderzoek bracht de speurders op het spoor van een criminele organisatie die wordt geleid door Belgische Turken uit Limburg. Zij huurden in Vlamertinge en Lo-Reninge boerderijen om er in de stallen XTC-laboratoria in te richten. Een van de woonhuizen werd bovendien gebruikt als onderduikadres voor illegale transmigranten.

De federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen (FGP) voerde, in samenwerking met de lokale politiezone Spoorkin, een onderzoek naar drugslaboratoria van Turkse Limburgers in de Westhoek. Recent trof de politie in een woonhuis bij een boerderij in Lo-Reninge zeven transmigranten zonder papieren aan. De illegale transmigranten werden in Lo-Reninge ondergebracht in afwachting van geschikt transport naar het Verenigd Koninkrijk. Verder onderzoek zal hierover duidelijkheid verschaffen. Onlangs werden in Voormezele nog 120 chemische vaten gevonden, vermoedelijk afkomstig van een drugslabo. Het is niet duidelijk of er een verband is tussen beide zaken.

De Limburgers huurden onder andere deze boerderij in Lo-Reninge.
De Limburgers huurden onder andere deze boerderij in Lo-Reninge.© Benny Proot

Het doorgedreven drugsonderzoek leidde de speurders verder naar Limburg waar bij massale huiszoekingen in Maaseik, Maasmechelen, Genk en Heusden Zolder in de kelder van een villa een actief drugslabo werd aangetroffen en een cannabisplantage van een paar honderd planten. Er werden twee high value targets aangetroffen die bezig waren met de aanmaak van duizenden XTC-pillen. Deze pillen met diverse logo’s, een tableteermachine en een grote hoeveelheid wit poeder werden in beslag genomen. De onderzoekers troffen er ook een geladen pistool met munitie aan.

De verdachten zijn gekend bij de Europese politiedienst Europol voor de productie van synthetische drugs. Er werden in totaal zeven personen aangehouden, die vandaag (vrijdag, red.) voor de onderzoeksrechter in Ieper zullen voorgeleid worden op verdenking van bendevorming, productie en handel in drugs en het witwassen van drugsgelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier