De voormalige OCMW-directeur van Torhout zal zich binnenkort voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor grootschalig gesjoemel. De man zou in vijftien jaar tijd zo’n 475.000 euro achterover hebben geslagen. De Brugse raadkamer besliste woensdagmorgen om hem naar de rechtbank door te verwijzen.
Met een sportrugzakje naast zich en een boek in zijn handen. Zo zat Dirk S. (67) woensdagmorgen in de Brugse rechtbank. Wachtend tot hij samen met zijn advocaat de deur van de raadkamer binnen mocht stappen.
De zitting op zich was eerder een formaliteit, want de voormalige OCMW-directeur gaf zijn fouten eerder al toe en wou dan ook niets betwisten. De zitting in de raadkamer nam dan ook niet zoveel tijd in beslag. Er werd beslist dat de man naar de correctionele rechtbank doorverwezen werd. Daar zal hij zich wellicht nog voor de zomer moeten verantwoorden.
Honderdduizenden euro’s
De tenlasteleggingen zijn niet mals. Dirk S. werkte jarenlang als directeur van het Sociaal Huis bij het OCMW van Torhout. De man had een onberispelijke reputatie, maar in november 2016 merkte een alerte medewerkster tijdens zijn afwezigheid toch enkele opvallende zaken op.
Zij zag hoe de directeur stelselmatig geld naar zijn eigen rekening versluisde. Een audit bracht aan het licht dat hij sinds 2001 honderdduizenden euro’s achteroversloeg. En dat deed hij op allerhande manieren.
Valse sociale verslagen
Het grootste deel van dat geld sluisde hij door door valse sociale verslagen te maken. Het ging dan om mensen die zogezegd een uitkering nodig hadden, maar zelf helemaal van niets wisten. Zo verzweeg hij ook soms adreswijzigingen zodat hij het geld aan zichzelf kon blijven “uitkeren”.
Bovendien maakte hij ook twee leefloners in totaal zo’n 80.000 euro afhandig. Het ging om kwetsbare personen bij wie hij telkens een deel van het geld inhield.
Vrouwen en drank
De stad Torhout schorste de man en zette hem uiteindelijk ook op straat . Hij was op het moment dat de feiten aan het licht kwamen op amper één jaar van zijn pensioen. Waar Dirk S. al het geld precies aan opdeed, is niet helemaal duidelijk. Hij zou er zijn maandelijkse televisie- en telefoonfacturen mee betaald hebben.
Maar het grootste deel ging volgens bepaalde bronnen naar vrouwen en drank. De stad Torhout stelt zich burgerlijke partij in de zaak. “Wij gaan al onze rechten uitputten om dat geld terug te krijgen”, zegt burgemeester Kristof Audenaert (CD&V). “Dit gesjoemel was de zwartste bladzijde uit mijn carrière als burgemeester.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier